image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 2
Makale Başlık: Ortaokul Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersindeki Yapılandırmacı Öğrenme Ortamına İlişkin Görüşlerinin Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Bu çalışmada ortaokulda öğrenim görmekte olan öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki yapılandırmacı öğrenme ortamına ilişkin düşüncelerini tespit etmek ve çeşitli değişkenlere göre incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma desen yaklaşımı benimsenmiştir. Örnekleminde ortaokulda öğrenim görmekte olan 545 öğrencinin yer aldığı araştırmada nicel veriler “Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği” ile nitel veriler ise öğrenme ortamını yapılandırmacı ve az yapılandırmacı bulan 73 öğrenciye uygulanan açık uçlu soru formuyla elde edilmiştir. Ölçekten elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programında analiz edilmiş olup bulgular açık uçlu sorulara verilen cevaplarla desteklenmiştir. Araştırmanın sonucunda ölçekten alınan toplam puanlar incelendiğinde öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki öğrenme ortamını çok yapılandırmacı olarak algıladıkları belirlenmiştir. Öte yandan öğrencilerin dersteki öğrenme ortamına ilişkin düşüncelerinin cinsiyet ve ikamet edilen yer değişkenine göre farklılaşmadığı; ancak sınıf, derse yönelik ilgi ve akademik başarı düzeyine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretim programlarının yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmasının yanı sıra öğrenme ortamının da yapılandırmacılığa göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF