image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2015/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Biyoloji Öğretmen Adaylarının Görüşlerine Göre Ortaöğretim Biyoloji Öğretmenliği Programının Biyoloji Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine Uygunluk Düzeyi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı; biyoloji öğretmenlik alan bilgisi testinin (BÖABT) Biyoloji Öğretmenliği Programı kazanımları ile uygunluğunun belirlenmesine yönelik Biyoloji öğretmen adaylarının görüşlerinin tespit edilmesidir. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesinde öğrenim görmekte olan 137 biyoloji öğretmen adayı oluşturmaktadır. BÖABT sorularının Biyoloji Öğretmenliği Programı kazanımları ile uygunluğunu belirlemek amacıyla geliştirilen 25 maddelik ölçek katılımcılara uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, öğretmen adayları çoğunlukla BÖABT’nde yer alan “alan eğitimi” sorularını çözmek için lisans eğitimi sırasında alınan eğitimin yeterli olmadığını ancak “alan bilgisi” sorularını çözmek için lisans eğitimi sırasında alınan eğitimin yeterli olduğunu vurgulamaktadırlar. BÖABT’nde yer alan soruların eğitim fakültesi müfredatıyla örtüşmediği ve bu testi geçmek için mutlaka dershane desteği alınması gerektiği öğretmen adayları tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca hangi fakülteden mezun olacağı ve sınıf düzeyi fark etmeksizin bayan ve erkek öğretmen adaylarının görüşleri genel anlamda benzerlik göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF