image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2015/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Fen Bilgisi ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği Öğrencilerinin ‘Işık’ Kavramıyla İlgili Metaforik Algıları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışma, fen bilgisi ve ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencilerinin (FBÖÖ, İMÖÖ) “ışık” kavramına ilişkin algılarını ve alternatif kavramlarını metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma 2013-2014 öğretim yılında, 32 FBÖÖ ve 37 İMÖÖ ile yürütülmüştür. Veriler metafor kalıplarının bulunduğu bir form kullanılarak elde edilmiştir. Öğrenciler ışık kavramını açıklayabilmek için ışığın işlevi, hareketi ve yapısıyla ilgili ilişkilendirmeler yapmışlardır. Işığın ne olduğu ile ilgili doğrudan açıklama yapmadıkları ve ışık kavramına bilimsel anlamından daha çok duygusal anlamlar yükledikleri tespit edilmiştir. Kavrama duygusal anlamlar yükleme İMÖÖ’de FBÖÖ’den daha fazla görülmektedir. FBÖÖ’nün ışık kavramını açıklarken İMÖÖ’ye göre daha fazla bilimsel içerikli metafor kaynağı seçmesi ve ilişkilendirmeler yapmış olması günlük hayatın içine okulda edinilen deneyimlerin de katılmasıyla açıklanabilir. Ayrıca her iki grupta da ışığı işleviyle eş tutma, enerji ve fotonları ışıktan ayrı bir olgu olarak algılama, ışığa yansıtma ve sonsuzluk özellikleri atfetmeyle ışığı maddesel bir yapı olarak algılama gibi alternatif kavramlar tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF