image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2015/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Beşinci Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Uygulanabilirliğinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Talim ve Terbiye kurulunun eğitim programını baştan sonra değiştirmesiyle birlikte yapılandırmacı eğitim felsefesine yönelik programa geçilmiş ve bu durum birçok yeni uygulamayı da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmanın amacı okullarda uygulanan beşinci sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programının uygulamasını gözlemlemek, sınıf ortamı incelenerek ne derece uygulandığının ve uygulanabilir olup olmadığının tespit edilmesidir. Araştırmada veriler Kahramanmaraş ili merkez ilçesine bağlı bir ortaokulda toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre programın yeniden yapılandırılan yapılandırmacılık eğitim felsefesi anlayışına göre doğru bir şekilde uygulanmadığı ve aynı şekilde ders öğretmenlerin tarafından doğru algılanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim programı tarafından ünite işlenirken öğrencilerin uygun aralıklarla, öğrenecekleri kavramlar için alt yapı oluşturan nitelikteki mevcut bilgi ve deneyimlerini hatırlamaları, yeniden düzenlemeleri ve hazır oluş düzeylerinin öğretmence tespit edilmesi amacıyla, ön bilgi yoklama aktiviteleri öngörülmüş fakat gözlemlenen sınıflarda bu tarz aktivitelere yer verilmediği gözlemlenmiştir. Özellikle öğretim ve değerlendirme etkinlikleri arasında birçok etkinlik yer alsa da sadece kavram haritası oluşturma etkinliğine yer verilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF