image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2015/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Basit ve Karmaşık Olarak Hazırlanan Kavram Haritalarının Fen Eğitiminde Kullanılmasına Yönelik Öğrenci Görüşleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Bu çalışmada, fen bilimleri dersinde basit ve karmaşık olarak hazırlanan kavram haritalarına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırmalı tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kars iline bağlı bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada küme örnekleme yöntemi kullanılmış ve yansız atama kuralına uygun olarak iki sınıf seçilmiştir. Bu sınıflardan birine (N=21) basit bir şekilde hazırlanan kavram haritası, diğerine (N=18) ise biraz daha karmaşık şekilde hazırlanan kavram haritası uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; basit kavram haritasının kullanıldığı grubun genel olarak olumlu düşüncelere sahip oldukları ve derse karşı motive oldukları; karmaşık kavram haritasının kullanıldığı grupta ise konuya karşı genel olarak bir önyargının oluştuğu söylenebilir. Ayrıca basit kavram haritasının kullanıldığı grup, derslerde kavram haritasının kullanılmasını isterken karmaşık kavram haritasının kullanıldığı grup derslerde kavram haritasının kullanılmasını istememektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF