image.jpg

Derginin Adı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2016/3
Sayı: 3
Makale Başlık: Yöntem Tartışmaları’nın Sosyal Bilimlere P. Bourdieu ve A. Giddens Üzerinden Yansıması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Methodological Debates Having Repercussions The Social Sciences Through P. Bourdieu and A. Giddens
Makale Eklenme Tarihi: 30.03.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Doğa bilimlerinden sonra ortaya çıkan sosyal bilimlerde, yöntem tartışmaları oldukça önemli bir konudur. Sosyal bilimler tarihinde özel bir tartışmanın adı olan ve Alman Sosyal Bilimciler arasında başlayan Metodenstreit (yöntemler savaşı/çekişmesi) bu nedenle önemli bir başlangıç noktasıdır. Tartışma sosyal bilimlerin nomotetik (evrensel) mi yoksa idiografik (tikel)mi olacağı hakkındadır. Tartışma esas olarak sosyal bilimlerin doğa bilimlerini mi yoksa kültür bilimlerini mi örnek alacağı hakkındadır. Bu çalış manın amacı, sosyal bilimlerde uzun bir tarihi bulunan ‘yöntem tartışmalar ı’n ı Pierre Bourdieu ve Anthony Giddens ’ın uzlaşımcı yaklaşımlarından hareket ederek ele almaktır. Çalışmada bu nedenle öncelikli olarak ‘yöntem tartışmaları’ taraflarıyla birlikte ele alınacaktır. Ardından P.Bourdieu ve A.Giddens’ın yöntem konusundaki fikirlerine yer verilecektir. Çalışma her iki düşünürün sosyal bilimlerin özel olarak da sosyolojinin yöntemine olan katkılarının ortaya konmasıyla sonlandırılacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Methodological debates is a quite important issue within social sciences which have emerged prior to natural sciences. Methodenstreit, i.e. the term for a specific debate in the history of social sciences which had started among the German Social Scientists is therefore a significant starting point. The debate is on the question whether social sciences would be nomothetic (universal) or idiographic (particular). Indeed it is on whether the social sciences would take natural sciences or cultural sciences as a reference. The purpose of this study is to discuss ‘methodological debates’ which has a long history within social sciences with reference to the consensual approaches developed by Pierre Bourdieu and Anthony Giddens. Therefore, the ‘methodological debates’ is going to be discussed priorly with reference to both sides of it, and then P.Bourdieu’s and A.Giddens’ views on methodology are going to be included. This study will be concluded by demonstrating the contributions of both scholars to the methodology in social sciences, and particularly in sociology.