image.jpg

Derginin Adı: Okuma Yazma Eğitimi Araştırmaları / Research in Reading & Writing Instruction
Cilt: 2015/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Yapısalcılık ile post-yapısalcılık bağlamında dil ve metinden anlam kurma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Making meaning from language and text with regard to structuralism and poststructuralism
Makale Eklenme Tarihi: 13.04.2017
Okunma Sayısı: 10
Makale Özeti: Dil ve anlam ilişkisi birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki ögedir. İnsan var olduğundan beri dile bağlı anlam kurma ilişkileri de değişiklik göstermiştir. İlk zamanlarda zaruri ihtiyaçlar için kurulan diyaloglar/söyleşimler gelişimle birlikte kendisini baskı, ikna, oyun, teknoloji vb. olgulara bırakmıştır. Her düşünür dili ve akabinde oluşacak olan anlam kurma sürecini farklı değerlendirmiştir. Kimileri dili formüle etmeye çalışmış, kimileri dili evrensel dizgeler bağlamında açıklamaya çalışmış, kimileri de dilin altında yatan anlamları tarihsel süzgeçten geçirerek anlamın kendisini başka anlamlara bırakışını incelemiştir. Bu çalışmada dil ve anlam ilişkisi, akımlar ve düşünürler perspektifinden genel bir bakışla ele alınmış, dili bir yapı olarak gören yapısalcılık, yapısalcılığın argümanlarına karşı çıkış olarak gelişen post-yapısalcılık ve bu akımların içinde yer etmiş, önemli fikirler geliştirmiş (Saussure, Derrida, Foucault, Kristeva, Baktin, Lyotard) düşünürlerin dil ve anlamla ilgili bakış açılarına yer verilmeye çalışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Language and meaning cannot be thought separately. Making meaning based on language has changed gradually since human being exists. While the dialogues are used for needs in the earlier stages of time, these dialogues have included pressure, persuasion, technology and etc. Every thinker has evaluated differently language and making meaning processes. Some of them formulized language, some of them tried explain language in universal framework and some of them explored language and making meaning based on historical perspective. In the current study, the relation between language and meaning was investigated with regard to current movements and the thinkers’ perspectives. Thus current study gave attention to the leading thinkers’ (Saussure, Derrida, Foucault, Kristeva, Baktin, Lyotard) perspectives concerning language and meaning in regard to structuralism and poststructuralism.

PDF Formatında İndir

Download PDF