image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 1
Makale Başlık: METİNLERARASILIK BAĞLAMINDA BİR İNCELEME: PAMUK PRENSES VE YEDİ CÜCELER İLE PAMUK PRENSES VE AVCI (AN INTERTEXTUAL ANALYSIS: SNOW WHITE AND SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN )
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.05.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Metin incelemeleri tarih boyunca araştırmacıların ilgi alanlarından biri olmuştur. Metinleri birbirleri arasındaki ilişkiler bağlamında incelemek ise 20. yüzyıldaki gelişmeler sonucu araştırmacıların ilgi alanına girmiş ve bu alanda yapılan çalışmalar artmıştır. Metinlerarasılık olarak kavramlaştırılan metinler arası incelemeler bağlamında hiçbir metin tamamen orijinal olarak kabul edilmemekte, her bir metnin kendisinden önce söylenen ve yazılanlarla kaçınılmaz bir ilişki içerisinde olduğu savı kabul görmektedir. Bu sebeple, metinlerarası incelemelerde ele alınan metnin kendisinden önce söylenen ve yazılanlarla ilişkisi önem kazanmaktadır. Bu çalışma kapsamında metin kavramı filmleri de kapsayacak şekilde ele alınmış olup Grimm Kardeşler tarafından halk arasında anlatılanlardan derlenen ve 1812 yılında basılan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı ile Hollywood tarafından 2012 yılında çekilen Pamuk Prenses ve Avcı filmi metinlerarası bakış açısıyla incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, her iki metin arasında hem benzerlik hem farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bulunan benzerliklerin anıştırma yoluyla yapıldığı tespit edilmiştir. Bu benzerliklerin belirlenmesiyle, metinlerarasılığın hiçbir metnin tamamen orijinal olmadığı yönündeki savının desteklendiği ve metinlerarası incelemelerin metin incelemelerinde önemli bir bakış açısı sunduğu görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF