image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2017/19
Sayı: 32
Makale Başlık: Üniversite Öğrencilerinin Sosyal ve Ekonomik Profilinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Örneği
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Social and Economic Profile of the Karamanoğlu Mehmetbey University Students
Makale Eklenme Tarihi: 20.07.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışma ampirik ve pratik bulgulara dayanan araştırma sürecinin bir sonucudur. Araştırmanın konusu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinin sosyal ve ekonomik profillerinin betimlenmesidir. Konu özelinde araştırmanın amacı ise öğrencilerin zaman ve para sermayelerini kullanımlarındaki verimliliktir. Araştırmanın verileri anket veri edinme tekniği ile elde edilmiştir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinin demografik dağılımları ile sosyal ve ekonomik özellikleri belirlenmiştir. Böylelikle sosyal bağlarıyla ilişkisi kurulan pratik bulgular irdelenebilmiştir. Ocak 2017 itibariyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencisi sayısı 14.395 kişiden oluşmaktadır. Ankete katılan öğrencilerin toplam sayısı 1.228 öğrenciden oluşmaktadır. Başlıca kategorilerde ampirik bulgular; cinsiyet, yaş, aile durumu, kültürel özelliklerin edinildiği şehir ve öğrenci olarak barınma ile aylık gelir durumlarıdır. Pratik bulgular ise zaman ve para kategorisine ayrılmaktadır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Bulguların ortaya konulmasında başlıca frekans, yüzde ve Ki-Kare analizlerine başvurulmuştur. Sonuç olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinin zaman ve para kullanımlarındaki faktörler belirlenmiştir. Zaman ve para kullanımı arasındaki ilişkinin verimliliği öğrenciler açısından olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda öğrenciler zamanlarını ve paralarını verimli kullanma konusunda yeterli düzeyde görülmemiştir. Bu bağlamda verimli kullanılan zamanın ve paranın öğrencilerin gelecek bireysel kariyer ve toplumsal yaşamları için oldukça önemli olduğu tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: This study is a result of research process based on empirical and practical findings. Research topic is to determine the social and economic profile of the Karamanoğlu Mehmetbey University students. Especially as productivity of using sources which are consist of time and money is the main purpose. In this context, the appeared question is whether students use productivity their sources or not. Research data were obtained by survey technique. Social and economic features of the Karamanoğlu Mehmetbey University students were determined after obtained demographic data. Thus, practical findings which are related social features have been examined on data. Additionally, the number of Karamanoğlu Mehmetbey University student is 14.395 person. The number of surveyed students is 1.228 person. Depending on the data, empirical findings are consist of specific categories which are separated as gender, age, family situation, city where surveyed students not only born but also live and monetary situation. In the other context, categories of the practical findings are separated only time and money. SPPS (Statistical Package for the Social Science) was used to analyze the data and the findings exhibited on the figures and tables by using frequency and Chi-Square analysis. As a result that the factors which are relation with time and money used by Karamanoğlu Mehmetbey University students were determined. The productivity of relationship between using time and money was evaluated as a positively and negatively aspect of students. In this context, the findings of this research show that time and money are used productivity by students are so important for their careers and social lives in the future.

PDF Formatında İndir

Download PDF