image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2017/19
Sayı: 32
Makale Başlık: Kırşehir Koşullarında Besi Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinin Sorunları ve Çözüm Önerilerine Yönelik Tarımsal Politika Arayışları (Körpınar ve Taşlıtepe Köyleri Örneği)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Searching Agricultural Policy Towards Problems and Solutions of Fattening Cattle Farms in Kırşehir Province Conditions (Case of Körpınar and Taşlıtepe Villages)
Makale Eklenme Tarihi: 20.07.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Son yıllarda dönemsel olarak kriz şeklinde boy gösteren kırmızı et fiyatları doğrudan hayvancılık politikalarına bağlanabilir. Geçmişten günümüze teoride ve uygulamada yaşanan bazı aksaklıklar hem üretici hem de tüketici cephesinden olumsuzlukları beraberinde getirmiştir. Sağlam ve sürdürülebilir politikalar oluşturulması gereği birçok defa vurgulansa da, temel aksaklıklar sorunun doğru tespiti ve buna yönelik uygulamaların yanlış seyrinden doğmaktadır. Bu bağlamda, üretici ve tüketici sorunlarının algılanması önem arz etmektedir. Kırşehir ilinde de besi sığırcılığı yapan üreticilerin sorunları ve buna yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenen bu çalışmada pilot olarak seçilen Taşlıtepe ve Körpınar köylerinde anket çalışması yapılmıştır. Gayeli olarak seçilen 84 üretici ile yapılan araştırmada, üreticilerin sosyo-ekonomik özelliklerinden, besi sistemlerine, hayvan bakım ve sağlığı ile ilgili donelerden, devlet desteklemelerine kadar birçok unsur çok yönlü olarak ele alınmıştır. İstatistiki olarak Ki-kare analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, sulama faaliyetlerindeki aksaklıklardan kaynaklı yem bitkisi üretimi kısıtı, enerji maliyetlerinin yüksek oluşu, verimi düşük ırkların hala beslenebilir olması, devletin piyasaya müdahalesi gibi sorunlar ön plana çıkmıştır. Bunlara yönelik ise, desteklemelerin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde devam ettirilmesi, kredi koşulları ve maliyetlerinin düzenlenmesi ve devletin piyasa müdahalesinde çok boyutlu bir yaklaşım sergileyerek üretici-tüketici makasının büyük ölçüde açılmayacak düzenlemelere gitmesi gerektiği gibi öneriler geliştirilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In recent years, red meat prices are shown as the form of crisis periodically and this can be directly attributed to the livestock policy. From past to present some disruptions experienced in theory and in practice has brought negativities both consumer and producer. Although the need to establish a robust and sustainable policies stressed many times, basic deficiencies are emerging failure to correctly identifying the problem and improper applications for this situation. In this context, perception of producer and consumer issues have a great importance. This study aims to identify the problems of fattening cattle producers in Kırşehir and to develop solutions for them. For this purpose a survey was conducted in the village of Taşlıtepe and Körpınar where are selected as pilot. Fieldwork was performed with 84 producer who are selected purposeful. Many factors, socio-economics characteristics of producers, their fattening systems, animal care and health, support and grants of state, are considered as versatile. Chi-square analysis was used statistically. Consequently, some problems as consisting of high energy costs, because of shortcomings in irrigation activities forage production constraints, still yield lower races could be fed and intervention of the government to the market came to the fore. For the solution of these problems some proposals have been developed to seek arrangements that should greatly decrease the gap between producer and consumer. As a result, government should continue to support producers in the framework of international agreements, credit conditions and costs should be held, intervention of the government to the market should be by demonstrating a multi-dimensional approach.

PDF Formatında İndir

Download PDF