image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2017/19
Sayı: 32
Makale Başlık: Kayıt Dışı Ekonomi Bağlamında, Dünya ve Türkiye'de Kayıt Dışı İstihdam, Terhaneler ve Çocuk İşçiler
Makale Alternatif Dilde Başlık: In the Context of Informal Economy, Informal Employment in The World and Turkey, Sweatshops and Child Labor
Makale Eklenme Tarihi: 20.07.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Kayıt dışı ekonomi, ekonomik faaliyetlerin fiilen var olmasına rağmen kayıt altına alınamamasıdır. Bu sebeple ülke ekonomisinin gerçek durumu resmi rakamlara yansımamaktadır. Kayıt dışı ekonominin ortaya çıkma nedenlerinin başında düşük gelir düzeyi ve işletmelerde kurumsallaşma yetersizliği gelmektedir. İşletmelerin kâr amacıyla işçilik maliyetlerini düşürme çabaları ve düşük gelir sebebiyle sigortasız da olsa çalışmak zorunda kalan insanların varlığı kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın en önemli sebebidir. Bu şekilde çalışmak zorunda kalan insanların çalışma ortamları hijyen ve iş güvenliğinden ve yasal olmaktan uzak yerler olmakta ve bu tip işyerlerine “terhane” ismi verilmektedir. Bunun yanında özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliği sebebiyle ciddi oranda çocuk işçilerin istihdamı da söz konusudur. Bu çalışma dünyada ve Türkiye'de Kayıt dışı ekonomi bağlamında Kayıt dışı istihdamın düzeyini, Kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik olarak yapılan çalışmaları, terhanelerin ortaya çıkış sürecini ve çocuk işçilerin mevcut durumunu tespit etmeye yönelik olarak hazırlanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Informal economy is unregistrability of economic activities even though they actually exist. For this reason, official figures don’t reflect the actual state of the country’s economy. Low income level sandlack of inadequacy of businesses’ institutionalization are the beginning of the causes for the emergence of the informal economy. Efforts of the business sector reduce labor costs for profit and existence of people who have to work even without insurance due to low income are the most important causes of the informal economy and informal employment. The work environment of the people who have to work is lack of hygienic conditions, job security and legality and the setypes of workplace are called as “sweatshop”. In addition, child labor employment is at seriously high rate due to the income distribution inequality especially in the underdeveloped and developing countries. This study is made to determine the level of informal employment in the context of informal economy in the world and Turkey and made for reducing informal employment, emergence of sweatshop sand the current situation of child labor.

PDF Formatında İndir

Download PDF