Makale Özeti:
|
Osmanlı taşrasında yerel basının oluştuğu II. Meşrutiyet döneminden itibaren Trabzon, Anadolu topraklarında yerel basının güçlü olduğu kentlerden biridir. Trabzon yerel basını; II. Meşrutiyet, Milli Mücadele ve Çok Partili Demokrasi dönemi olmak üzere üç farklı dönemde 1950 yılına kadar genel siyasal iklime uygun bir gelişim göstermiştir.
1945 sonrası Türkiye’sinde çok partili demokrasinin yerleşme çabaları, ulusal basının siyasal çizgisin paralel olarak, Trabzon yerel basını da önemli bir gelişme ve değişim gösterdi. Bu makale; 1945-1950 döneminde Trabzon yerel basının gösterdiği gelişim ve değişimi ortaya koymaktadır. Bu dönemde bir taraftan oluşan demokrasi söylemiyle ortaya çıkan yazma ve düşüncelerini ifade etme ortamını kullanmak isteyen yerel aydınların gazete ve dergiler vasıtasıyla düşünlerini toplumla paylaşma istekleri, diğer yandan demokrasi içerisinde hem iktidarın hem de muhalefetin geniş toplumsal kesimlere ulaşma düşüncesiyle basını kullanma girişimleri, dikkati çeken bir özellik olarak ortaya çıkmaktadır.
1945-1950 dönemi Trabzon basınını, genel özellikleri açısından ele alan bu makale basın-siyaset ilişkisi içerisinde basının rolünü ortaya koymaktadır. Bu çercevede Tek Parti dönemi basınından, Çok Partili yapıya geçişte basında meydana gelen değişimle, yeni oluşan basın organlarının genel ve yerel siyaset üzerindeki tartışma konuları üzerinde durulmaktadır.
|