image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2017/2
Sayı: 13
Makale Başlık: BURSA’NIN DİNÎ-TASAVVUFÎ HAYATINDA İZ BIRAKAN SIRADIŞI BİR SUFİ : HİNDÎ TEKKESİ ŞEYHİ ABDURRAHMAN EFENDİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: AN EXTRAORDINARY SUFI WHOM IMPRESSED RELIGIOUS AND MYSTICAL LIFE OF BURSA : SHEIKH OF INDIAN HOSPICE OF BURSA ABDURRAHMAN EFENDİ
Makale Eklenme Tarihi: 19.10.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Tasavvuf düşüncesi İslam medeniyetinin kendine has yapısı içerisinde önemli bir yer sahip olmuştur. Bu düşüncenin yaygınlaşmasında ise vakıflar yoluyla oluşturulan güçlü iktisadî arka planın yanında mutasavvıfların da büyük payı bulunmaktadır. Mutasavvıfların tasavvuf düşüncesi içerisinde önemli bir yere sahip olmalarında ise ortaya koydukları sistemli düşünceler, bu düşünceleri ispata yönelik kaleme aldıkları eserler ve yetiştirdikleri talebeler pay sahibi olmuştur. Bu arka plan perspektifinde oluşan Osmanlı dönemi tasavvuf düşüncesinde de mutasavvıfların gerek kurdukları tarikatlar ve teşkil ettikleri kolları yönüyle gerekse de daha küçük ölçekte olarak ortaya koydukları düşünceler yönüyle bu geleneği devam ettirdikleri görülmektedir. Bu çalışmada ise mutasavvıflarla ilgili olarak tercüme-i hal kitaplarında ve menakıbnâmelerde çizilen olumlu portrelerin dışında kalan bir figüre sahip olan ve Osmanlı makamları nezdinde şüpheli bir kimse olarak görülen Bursa Hindî Tekkesi Şeyhi Abdurrahman Efendi’nin faaliyetleri, hakkında yürütülen soruşturma ile ilgili bilgilerin yer aldığı arşiv belgesinde ve Bursa’da yaşayan mutasavvıfları konu edinen Yâdigâr-ı Şemsî’de yer alan verilen karşılaştırılması suretiyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Thought of Sufism has become an important place in it’s own characteristic structure of Islamic Civilaziton. Sufis have been a big role beside with powerful economic back ground of pious endowments on spreading of this thought. There ara some factors which have provided to put sufis an important place on thought of sufism. Systemical ideas, studies on proving of their opinions and training of pupils combined these factors. Thought of the sufism in Ottoman era comprised on this historical background and sufis have been sustained traditional rituals by constituening of new orders and organizing of new branches. In this study will be focusing on an extraordinary sufi whom shayk of dervish lodge named ‘‘Hindî Tekkesi’’ in Bursa relating with his unusual personality out of affirmative place of sufis in historical sources. In this paper Abdurrahman Efendi’s activities whom thought as a suspect in side of official bureaus will be evaluated by comparing of archivial datas and Yâdigâr-ı Şemsî which is an important source about sufis of Bursa.

PDF Formatında İndir

Download PDF