image.jpg

Derginin Adı: Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2007/9
Sayı: 2
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ ÖĞRENCİLERİNİN, HIZ, SABİT HIZ, SÜRAT VE YER DEĞİŞTİRME KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: SCIENCE STUDENTS’ UNDERSTANDING LEVELS OF VELOCITY, STABLE VELOCITY, SPEED AND DISPLACEMENT CONCEPTS
Makale Eklenme Tarihi: 19.12.2013
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Fen eğitimindeki son araştırmalar özellikle çocukların, bilim insanlarınınkinden farklı, değişmez düşüncelere sahip oldukları durumlarla; olgularla ve olaylarla ilgilenmektedir. Öğrencilerin düşüncelerinin araştırılması, etkin bir öğretim metodunun oluşturulmasında önemli bir unsurdur. Bu araştırmanın amacı, 2005-2006 öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan ve mekanik dersi almış öğrencilerin hız, sabit hız, sürat, ivme, yer değiştirme ve yol hakkındaki düşüncelerini araştırarak anlama düzeylerini belirlemektir. Araştırmaya toplam 157 öğrenci katılmıştır. Araştırmada öğrenci düşüncelerini eksik bilgiden, hatadan ve tahminden ayırt ederek geçerli ve güvenilir bir şekilde tespit etmek için iki ve üç aşamalı sorular kullanılmıştır. Her soru için alınan alternatif öğrenci cevaplarının analizi yapılarak birbirine yakın olan cevaplar gruplandırılmıştır. Her soru için verilen alternatif cevapları, bu cevapları veren öğrenci sayılarını ve yüzdelerini gösteren tablolar hazırlanmıştır. Her tablonun bitiminde tablodaki bulgularla ilgili gerekli yorum ve açıklamalar yapılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin hız, sabit hız, sürat, ivme, yer değiştirme ve yol kavramlarını tam olarak anlayamadıklarını, öğrenme düzeylerinin düşük olduğunu ve bu kavramlarla ilgili alternatif düşüncelere sahip olduğunu göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: Recent studies in science education area focus on the children’s concrete ideas of science and their understandings of science concepts that different then scientists’ ideas and understandings. In order to investigate students understanding of science concepts of velocity, speed, acceleration, displacement, and distance this study was design and implemented among freshmen students who took introductory physics class in Atatürk University at 2005-2006 academic year. There were total of 157 students participated in this study. In order to minimize measurement error two and three stage questions were designed and used. Students’ responses to questions were analyzed and grouped. Results reported with table in this study demonstrate grouped students responses and their percentages. Results indicated that students had difficulties to understand velocity, speed, acceleration, displacement, and distance concepts and hold numerous misconceptions/ alternative conceptions about them. Results were discussed in details.

PDF Formatında İndir

Download PDF