image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2017/2
Sayı: 13
Makale Başlık: KÜLTÜREL MİRAS KAPSAMINDA KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL MESLEKLER: TURGUTLU ÖRNEĞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE TRADITIONAL CRAFTSMANSHIP ABOUT TO VANISH OFF CULTURAL HERITAGE: THE CASE OF TURGUTLU
Makale Eklenme Tarihi: 20.10.2017
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Kültürel miras, bir toplumun genel belleği olmasının yanında; bir kültürün varlığını sürdürebilmesi ve özelliklerini gelecek kuşaklara aktarabilmesi açısından önemli bir kavramdır. Küreselleşme ile birlikte, yerele özgü olan ve özgünlüğünden çok şey kaybetmemiş kültür unsurlarının da korunması ve ortaya çıkarılması mühim hale gelmeye başlamıştır. Türkiye’de kültürel mirasın başında gelen ve kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan geleneksel mesleklerin belirlenerek, bu meslekleri icra eden ustaların akademik yazım içerisinde ortaya konulması da bir zorunluluk teşkil etmektedir. Türkiye’deki verimli tarım alanlarından birisi olan Gediz Ovası üzerinde kurulan ve geçmişten günümüze önemli bir yerleşme özelliğindeki Turgutlu’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin saptanması da bu zorunluluktan doğmuştur. Bu amaçla, Turgutlu ve çevresinde yaklaşık 7 ay süre ile saha çalışması yapılarak kaybolmaya yüz tutmuş 14 meslek belirlenmiştir. Bunlardan bazı meslekler gelir getirdiği için birden fazla kişi ile yapılmaya devam edilirken (yorgancılık, bıçakçılık), bazı meslekleri icra eden kişi sayısı tektir (körüklü çizme yapımı, süpürgeci, kalaycı, debbağ, keçeci, gramofon tamircisi, at arabası ustası, nalbantlık). Yaşlılık ya da sağlık sorunları ile artık yapılmayan ve bitme noktasına gelen meslekler ise çömlekçilik, semercilik ve sepetçiliktir.
Alternatif Dilde Özet: Cultural heritage is a general memory of a society ant it is an important concept in terms of being able to sustain a cultural asset and transfer its characteristics to future generations. It has become important to protect and uncover cultural elements that are unique to the site and have not lost much of its originality with globalization. Traditionally craftsmanship is at the forefront of cultural heritage in Turkey and they are in danger of disappearing. It is also a necessity to determine this craftsmanship and masters and to put them in academic writing. Turgutlu is located in the fertile agricultural area of Gediz Basin, it has been an important settlement from the past day. Within the scope of the study, field work was carried out in Turgutlu for 7 months and 14 professions were determined. Some professions continue to be made with more than one person as they bring in income (quilting, knitting), the number of persons performing some craftsmanship is one (maker glowing boot, maker of brooms, tinman, tanner, felt maker, gramophone repairman, horse car maker, blacksmith), craftsmanship that is no longer done with old age or health problems and come to the end point are pottery, saddlery, basketry.

PDF Formatında İndir

Download PDF