image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 3
Makale Başlık: Örgün Eğitim Kapsamındaki Suriyeli Çocukların Eğitimleri Ve Okul Yaşantıları Hakkında Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Ülkemizin güney komşusu olan Suriye sınırları içerisinde rejim karşıtları tarafından demokratik bir yönetime geçiş talebiyle Mart 2011’de başlatılan ve Nisan 2011’de ülke sathına yayılan barışçıl gösteriler, rejim kuvvetlerinin sert müdahaleleri sonucunda silahlı çatışmalara yani bir iç savaşa dönüşmüş ve bu iç savaş yaklaşık 8 milyon Suriyelinin evlerini terk etmesine sebep olmuştur. Bu göç hareketinden en çok etkilenen ülkelerin başında ise ülkemiz gelmektedir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Ocak 2016 itibariyle ülkemizde 2. 255. 299 kayıtlı Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Ülkemize yasal yollardan giriş yapan kayıtlı Suriyeli mültecilerin az bir kısmı önceden hazırlanan çadır kentlere yerleştirilirken büyük bir kısmı ise ülke geneline yayılmış ve sosyal hayata uyum sağlamaya çalışmaktadır. Ülkemize akın eden Suriyeli mülteciler bazı sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en başında ise toplumsal hayata uyumun ilk şartı olan eğitim ve dil konusu gelmektedir. Örgün eğitim kapsamında olan öğrenciler devlet okullarına yerleştirilmiş, yaygın eğitim kapsamında olanlara ise kurslar vasıtasıyla okuma-yazma ve Türkçe öğretilmeye çalışılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar da en büyük sorumlulukların yine öğretmenlerin omuzlarına yüklendiği görülmektedir. Bu araştırmada örgün eğitim kurumlarına yerleştirilen Suriyeli öğrencilerin eğitimleri ve okul yaşantıları sırasında karşılaşılan problemlere yönelik olarak öğretmen görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın amacı Suriyeli öğrencilerin eğitimleri ve okul yaşantıları hakkında öğretmenlerin görüşleri ışığında çeşitli değerlendirmelerde bulunarak çıkarımlar yapmak ve örgün eğitim kurumlarında yaşanan sıkıntıları belirlemeye çalışmaktır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak uzman görüşüne başvurularak geliştirilen ve açık uçlu beş sorudan oluşan “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu” kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kayseri ili Yahyalı ilçesi Atatürk Ortaokulunda görev yapan farklı branşlardan on bir öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin Suriyeli öğrencilerin eğitimleri, okul yaşantıları, başarı durumları, arkadaşlarıyla ilişkileri ve Türk kültürüne uyum hususlarında yaşanılan çeşitli problemleri dile getirdikleri belirlenmiştir. Öğretmen görüşlerinden hareketle belirlenen problemlerin çözümüne katkı sağlamak amacıyla çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF