image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2017/1
Sayı: 54
Makale Başlık: DEPOLAMA VE SATIN ALMA KARARLARININ ÜRETİME ETKİSİ: TRA1 BÖLGESİ İMALAT İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: PRODUCTION EFFECT OF WAREHOUSE AND PURCHASING DECISIONS: AN APPLICATION IN MANUFACTURING OPERATIONS IN TRA1 REGION
Makale Eklenme Tarihi: 26.12.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Günümüzün yoğun rekabet ortamında imalat sektörü hızla gelişme ve değişme göstermektedir. Bu yoğun rekabet ortamı katma değersiz süreçlerin elenmesi, katma değerli süreçlerin de etkin ve verimli bir şekilde yönetilmelerini gerektirmektedir. Bu bağlamda imalatçı işletmelerin rekabetçi pazar koşullarında varlıklarını sürdürebilmeleri, maliyetleri düşürmelerine, iş süreçlerinde etkinliği ve verimliliği sağlama ile hızlı, zamanında, doğru, eksiksiz ve hatasız üretim yapma gibi unsurlara bağlıdır. Özellikle imalatçı işletmeler için bu unsurların sağlanması üretimin vazgeçilmez bir öğesidir. Bu olgulardan hareketle günümüzde imalatçı işletmeler için depolama ve satın alma kararları hem ürünlerin üretilmesinde, hem de üretim süreçlerinin etkinliği ve maliyetlerin düşürülmesi noktasında önem arz etmektedir. Bu çalışmada, imalat işletmelerinde depolama ve satın alma kararlarının üretime olan etkisinin belirlenmesi amaçlamıştır. Araştırma, TRA1 bölgesinde (Erzurum, Erzincan ve Bayburt) faaliyet göstermekte olan imalat işletmeleri üzerinde uygulanmıştır; depolama ve satın alma kararlarının üretim ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmanın temel konusu olan depolama kararlarının üretimi etkilemediği, satın alma kararlarının ise üretimi etkilediği tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In today's intense competitive environment, the manufacturing sector is rapidly developing and changing. In the highly competitive environment, processes that do not create value added need to be eliminated and processes that create added value need to be managed effectively and efficiently. In this context, manufacturers' ability to survive in competitive market conditions is depend on such factors as cost reduction, efficient and efficient business processes and rapid, timely and non-defective manufacturing. The provision of these elements, especially for manufacturing enterprises, is of great importance. In this study, it was aimed to determine the production effect of warehouse and purchasing decisions in manufacturing enterprises. The research was conducted on the manufacturing operations in the TRA1 region (Erzurum, Erzincan and Bayburt); warehouse and purchasing decisions are associated with production. In addition, it has been determined that warehouse decisions, which are the main theme of the research, do not affect production and purchasing decisions affect production.

PDF Formatında İndir

Download PDF