image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 4
Makale Başlık: Yabancı Dil Olarak Fransızca Öğretimi/Öğreniminde Öğretmenin “Motive Edici” Rolü Üzerine bir İnceleme: TV5 Monde Modeli
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.01.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Her alanın öğretimi/öğreniminde olduğu gibi, yabancı dillerin öğretimi/öğreniminde üç temel etmen ön plana çıkmaktadır. Bunlar öğreten, öğrenen ve bilgidir. Bu üçlüdeki dinamik etmenlerse, öğreten ve öğrenendir. Ayrıca, öğreten, diğer etmenlerle etkileşim halindedir ve onları şekillendirme ve onlara yön verme gibi sorumlulukları da vardır. Bu bağlamda, öğreten, öğrenen ve bilgi arasında köprüler kurmak ve bu köprüleri güçlendirici çalışmalar yapmak, Fransız dilinin çoğunlukla ikinci yabancı dil olarak öğretildiği ülkelerde ve çalışma kapsamında ele alınan Türkiye özelinde büyük önem taşımaktadır. Bu çıkarımlardan hareketle amaç, sözü geçen etmenlerin temel parçası olan öğretenin ‘motive edici’ rolü üzerinde durarak bu rolün geliştirilmesine yönelik bir kaynak inceleme çalışması yapmaktır. Günümüzde, yabancı dil olarak Fransızca öğretimi/öğreniminde motivasyon kavramının önemli olması ve öğrenenin/öğretenin yaşı, profili veya istek ve gereksinimleri ne olursa olsun bu iki aktörün motivasyonlarının aynı anda sağlanmasının kaçınılmaz olması, araştırmada bu rolün seçilmesine temel oluşturmuştur. Bu nedenle çalışmada, öncelikle Fransızca öğretmeninin ‘motive edici’ rolü betimlenmiştir. Ardından teknolojik gelişmelerin olası yararları da göz önünde bulundurularak seçilen kaynak -çalışma kapsamında TV5 Monde kanalı internet sitesi- incelenerek bu platformun, öğretmenin motive edici rolünü desteklemeye yönelik etkenler taşıyıp taşımadığı sorgulanmış ve buna yönelik sonuçlar paylaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF