image.jpg

Derginin Adı: Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2010/12
Sayı: 1
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ IŞIK VE ATOM KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN TESPİTİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE FIXATION OF SCIENCE TEACHER CANDIDATES’ UNDEARSTANDING LEVELS ABOUT LIGHT AND ATOM CONCEPTS
Makale Eklenme Tarihi: 19.12.2013
Okunma Sayısı: 15
Makale Özeti: Bu çalışma, Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin ışık ve atom kavramlarını anlama seviyelerini ve onların bu kavramlarla ilgili yanlış anlamalarının olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma verileri, 2003–2004 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Fen Bilgisi Öğretmenliği programı 3. sınıf öğrencilerinden 62 öğrenciye geliştirilen 16 maddelik bir test uygulanması ve 12’si ile de mülakat yapılmak suretiyle elde edilmiştir. Test ve mülakatlardan elde edilen bulgular, öğrencilerin ışık ve atom kavramlarını anlama düzeylerinin sırasıyla % 26 ve % 84 olduğu yine bu kavramlarla ilgili sırasıyla % 34 ve % 6 oranlarında yanlış anlamalara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu yanlış anlamalardan ışık kavramı ile ilgili olan bazıları; “Işık ulaştığı yüzeyi aydınlatan maddedir”, “Işık, belli bir kaynaktan çıkıp sonsuza kadar giden doğrular topluluğudur” şeklinde ve atom kavramı ile ilgili ise; “Atom, maddenin bölünemeyen en küçük yapı taşıdır” şeklindedir. Öğrencilerin ışık kavramı konusunda oldukça düşük bir anlama seviyesine sahip oldukları ve iki kavramla ilgili olarak da yanlış anlamalarının olduğu görülmektedir. Benzer çalışmaların diğer eğitim fakültelerinde de gerçekleştirilerek bu konuların sunumunda elde edilen araştırma sonuçlarının dikkate alınmasının yararlı olacağına inanılmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: This study has been conducted to determine the university students’ undearstanding levels and misconceptions about light and atom concepts. This study has been practiced to 62 students of science teacher program on 2003–2004 education session’s autumn term. The study data’s have been obtained from a test which occurs 16 item (for 62 students) and an interview which occurs 12 items (for 12 students). The findings from the test and the interview showed that students’ undearstanding levels are respectively 26% and 84% and students’ misconceptions about these concepts are respectively 34% and 6%. Some of the misconceptions about light concept; “light is a substance which illuminates wherever it devolves,” “light is a beam which breaks outs from a source and outgoing endless”. And about atom concept; “atom is the smallest and undividable piece of a substance”. This study shows that students have a nominal learning level about light concept and have a lot of misconceptions about light and atom concepts. We believe that this study can be beneficial if same studies execute in other education faculties.

PDF Formatında İndir

Download PDF