image.jpg

Derginin Adı: Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Cilt: 2017/2
Sayı: 38
Makale Başlık: Deutsch als Fremdsprache im Tourismus: Empirische Untersuchungen zur Kommunikation in der Tourismusbranche
Makale Alternatif Dilde Başlık: Turizm Alanında İletişime Dayalı Deneysel Bir Araştırma: Yabancı Dil Olarak Almanca
Makale Eklenme Tarihi: 19.01.2018
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Die vorliegende Studie definiert diejenigen Sprechintentionen, die zwischen deutschsprachigen Touristen und türkischen Beschäftigten in der Tourismusbranche wie Kellner, Kundenbeziehungsmanager, Rezeptionist und Animateur vielfach vorkommen. Ein Teil der Daten für die Untersuchung wurde im Rahmen einer qualitativen Forschungsarbeit mittels teilstandardisierten Interviews und schriftlicher Befragung mit offenen Fragen erhoben, ein weiterer Teil Anhand einer quantitativen Forschungsarbeit mittels schriftlicher Befragung mit Fragebogen. Die offenen Fragen wurden den deutschsprachigen Personen gestellt, die mindestens einmal ihre Ferien als Tourist in der Türkei verbrachten. Dagegen wurden die Fragebogenstudie und die Interviews mit türkischen Mitarbeitern im Tourismusbereich durchgeführt. Die erhobenen Daten aus den Interviews und der offenen Fragen wurden mittels qualitativer Inhaltsanalyse ausgewertet. Im Vergleich dazu wurde die deskriptive Statistik zur Auswertung der Fragebogenstudie herangezogen. Die erfassten Sprechintentionen können für die Entwicklung eines tourismusbezogenen DaF-Lehrwerks (Deutsch als Fremdsprache) verwendet werden, das insbesondere den Bedürfnissen der türkischen Adressatengruppe entspricht.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışma, Türkiye'deki turizm alanında garson, halkla ilişkiler personeli, resepsiyonist ve animatör olarak çalışan personel ile Almanca konuşan turistler arasında sıkça kullanılan konuşma amaçlarını bilimsel olarak tespit etmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın nitel verileri, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla ve yazılı formla açık uçlu sorular yöneltilerek toplanmıştır. Bu araştırmalarda elde edilen veriler nitel içerik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri ise, anket çalışmasıyla elde edilmiştir ve betimsel istatistik yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme ve anket çalışması Türkiye'deki turizm sektöründe çalışan Türk personel ile yapılmıştır. Yazılı formla yöneltilen açık uçlu sorular ise Almanca konuşan turistler tarafından cevaplanmıştır. Bu araştırmada tespit edilen konuşma amaçları, Turizm eğitimi alan Türk öğrencilerine yönelik Almanca ders kitaplarının hazırlanmasında kullanılabilir.

PDF Formatında İndir

Download PDF