image.jpg

Derginin Adı: Sınırsız Eğitim ve Araştırma Dergisi
Cilt: 2018/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Lifelong Learning Skills in Job Advertisements: The Case of English Language Teaching
Makale Alternatif Dilde Başlık: İngilizce Öğretmenlerine Yönelik Yayınlanan İş İlanlarında Yaşam Boyu Öğrenme Becerileri
Makale Eklenme Tarihi: 17.03.2018
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Job advertisements are normally the first contact between recruiters and job seekers. Descriptions of the job and individual specifications are key to job seekers’ decision whether or not to apply. With the abundance of English language job listings, English language teachers seem to be quite fortunate in opportunities for landing a job. However, anecdotal evidence suggests that educational qualifications per se are no longer sufficient; teachers now need other attributes in order to attract recruiters’ attention. One such is an aptitude for lifelong learning which is based on complementarity of skills. Therefore, the identification of commonly sought lifelong learning skills (alongside educational qualifications) in job advertisements can give insight into areas language teachers and teacher training programs need to prioritize. Aiming to affect this, this research investigated 135 job listings on various job websites advertising for international positions. Results showed that a bachelor’s degree, even if in English Language Teaching (ELT), is insufficient for international hiring and that postgraduate certification has become the norm. Results also revealed certain themes related to lifelong learning skills including both those that are student-oriented (i.e. facilitation of learning, building confidence, assessment and evaluation of learning, critical thinking, and preparation of students for life), and those that are teacher-centric (i.e. professional development and engagement in research, technology, interpersonal communication, course development, time management, and ethics). Results are discussed, and recommendations are provided to help develop (pre-service) teachers’ lifelong learning skills.
Alternatif Dilde Özet: İş arayan bireyler ile iş verenler arasındaki ilk iletişim genellikle iş ilanları aracılığıyla gerçekleştirilir. İlanda yer alan iş tanımı ve adaylarda aranan özellikler bireylerin işe başvurup başvurmama konusundaki kararlarında etkilidir. İngiliz dili öğretimine ilişkin bir çok iş ilanı olduğu görülmektedir. Bu durum İngilizce öğretmenlerinin iş bulma konusunda şanslı olduklarını gösterebilir. Ancak alanda bir diploma sahibi olmanın yeterli bir özellik olmadığı açıktır. İş ilanı veren kurumların dikkatini çekebilmek için öğretmenlerin başka özelliklere de gereksinimi vardır. Bunlardan önemli bir tanesi yaşam boyu öğrenmeye ilişkin tutum ve becerileridir. İş ilanlarındaki yaşam boyu öğrenme becerileri incelenirse, öğretmenlerin ve öğretmen eğitimi veren kurumların ne tür bilgi ve becerilere öncelik vermeleri gerektiği belirlenebilir. Bundan yola çıkarak yürütülen bu çalışmada, internet üzerinde yayınlanmış 135 iş ilanı incelenmiştir. Sonuçlar, İngiliz Dili Eğitimi alanında olsa bile, bir lisans diplomasının uluslar arası bir iş için yeterli olmadığını, lisans sonrası edilinen diğer belge ve diplomalara da gereksinim olduğunu göstermiştir. Ayrıca yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olarak iki temel beceri alanı olduğu belirlenmiştir. Bunlardan ilki öğrenci merkezli becerilerdir. Bunlar arasında öğrenmeyi kolaylaştırma, güven geliştirme, ölçme ve değerlendirme, eleştirel düşünme ve öğrencileri hayata hazırlama alt becerileri bulunmaktadır. Diğeri ise öğretmen merkezli becerilerdir ve bunlar arasında mesleki gelişim, araştırma, teknoloji kullanımı, kişilerarası etkileşim, ders geliştirme, zaman yönetimi ve ahlak becerileri bulunmaktadır. Bulgular tartışılmakta, öğretmen ve öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak tavsiyelerde bulunulmaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF