image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 56
Makale Başlık: BALIKESİR İLİNDE KADIN GİRİŞİMCİ PROFİLİ VE SORUNLARI: YİYECEK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.05.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, Balıkesir ilinde yiyecek sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimcilerin niteliklerini, genel profilini, iş kurma aşamasında ve sonrasında yaşadıkları sorunları belirlemektir. Veriler 2012-2017 yılları arasında Balıkesir ilinde KOSGEB kredi desteği alan 60 kadın girişimciden elde edilmiştir. Veri elde etmede mülakat ve anket tekniği uygulanmıştır. Veri analizinde frekans ve betimleyici istatistik analizleri kullanılmıştır. Mülakat yolu ile elde edilen veriler ise konularına göre sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları kadın girişimcilerin en önemli girişimcilik özelliklerinin özgüvenli olma, başarılı olma ve ekonomik bağımsızlığın olduğunu ortaya koymaktadır. İşyeri açmada ise kadın girişimciler en fazla desteği eşlerinden almaktadırlar. Sermaye temini, işyeri bulma sorunu ve bürokratik engeller kadın girişimcilerin işyeri açma sürecinde karşılaştıkları en önemli sorunlardır. Buna karşın işyeri açtıktan sonra karşılaşılan en önemli sorunlar ise nitelikli eleman bulma, iş-ev dengesi ve müşteri bulma olarak sıralanmıştır. Çalışmada ayrıca kadın girişimcilerin tecrübelerinden yola çıkılarak, yeni kadın girişimcilere yönelik öneriler de yer almaktadır.
Alternatif Dilde Özet: The aim of the study is to determine the profile and problems of the women entrepreneurs operating in the food sector in Balıkesir. The data were obtained from 60 female entrepreneurs who received KOSGEB credit support in Balıkesir province between 2012-2017 periods. Interviews and questionnaires were applied to obtain data. Frequency and descriptive statistical analyzes were used for data analysis. The data obtained through the interviews were classified according to the subjects. The research results show that the most important entrepreneurship features of female entrepreneurs are confident, successful and economic independence. In the process of establishing business, female entrepreneurs receive the most support from their husbands. Providing capital, finding workplace and bureaucratic difficulties are the most important problems that women entrepreneurs face in opening workplace. On the other hand, the most important problems faced post-entrepreneurial are listed as finding qualified staff, work-house balance and finding customers. The study also includes suggestions for new entrepreneurs based on the experienced women entrepreneurs.

PDF Formatında İndir

Download PDF