image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2004/5
Sayı: 2
Makale Başlık: FEN EĞİTİMİNDE BULUNMASI GEREKLİ BAZI ÖNEMLİ ÖZELLİKLER
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 12.03.2011
Okunma Sayısı: 24
Makale Özeti: In this study some important science education properties which are dependent to the new improvements are revealed and discussed. The improvements and changes in science and technology, causes new conditions, expectations and improved needs, so changing properties of science. Knowledge and the importance of these changed properties by the society is very important because it makes the society open- minded to the science and technology and so open to the improvements. The properties that science have are: Empirical and analytical characteristics, models, trial and error, objectivity, assumptions, inductive and deductive reasoning, cause and effect relationships, scientific evidence and proof, what and how questions, being simple and clear, mechanistic explanations (not teleological) and examination in parts.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışmada günümüz gelişmelerine bağlı olarak fen bilimleri eğitiminde olması gerekli olan bazı önemli özellikler ortaya çıkarılmış ve tartışılmıştır. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişim ve değişimler, yeni şartlar, beklentiler ve gelişen ihtiyaçları ortaya çıkarmakta, dolayısıyla fen’in özelliklerini değiştirmektedir. Değişen bu özelliklerin toplum tarafından doğru bilinmesi ve öneminin anlaşılması toplumun, fen ve teknolojiye dolayısıyla gelişime açık olmasını sağlayacağından çok önemlidir Bu özellikler: fen ampirik ve analitik karaktere sahiptir, fende modeller kullanılır, fen deneme yanılma özelliğine sahiptir, fende objektiflik özelliği olmalıdır, fen’de sayıltılar (kabullenmeler) vardır, fende tümevarım ve tümdengelim yöntemleri kullanılır, fende etki-tepki ilişkisi olduğu kabul edilir, fende bilimsel kanıt ve ispat vardır, fende ne ve nasıl soruları sıklıkla kullanılır, fen sade ve açık olmalıdır, fen açıklamaları teolojik değil mekanikçi olmalıdır ve fen bilinmeyenleri parçalar haline getirdikten sonra çözümleme özelliğine sahiptir.

PDF Formatında İndir

Download PDF