image.jpg

Derginin Adı: Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/11
Sayı: 3
Makale Başlık: MANİSA YAZMA ESER KÜTÜPHANELERİ VE “MANİSA YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ”NDEKİ BAZI MUSHAF-I ŞERİF YAZMALARININ CİLTLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: MANİSA MANUSCRIPTS LIBRARIES AND SOME MUSHAF-I ŞERİF MANUSCRIPTS BINDINGS HELD BY “MANİSA MANUSCRIPT LIBRARY”
Makale Eklenme Tarihi: 2.01.2014
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: ÖZ Şehzadeler şehri Manisa siyasal ve kültürel açıdan Osmanlı Devleti’nin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bu dönemde hükümdarların emri ile şehre pek çok sivil ve dinî yapı inşa edilmiştir. Bu yapıların çoğu günümüze ulaşmıştır. Bu yapılar arasında kütüphaneler, medreseler gibi eğitim kurumları da bulunmaktadır. Buralara hükümdarlar ve hükümdar anneleri tarafından koleksiyon niteliğinde yazma eserler vakf edilmiştir. Yazmalar bugün “Manisa Yazma Eser Kütüphanesi’nde” korunmaktadır. Makalede Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan yazmaların günümüze gelinceye kadar bulundukları kütüphanelerden kısaca bahsedilmiş, kütüphanedeki bazı Mushaf-ı Şerif yazmaları ciltlerinden örnekler verilmiştir. Bu yazmalar Kütüphanede MHK587, MHK6788, MHK5510 envanter numaraları ile kayıtlıdır.
Alternatif Dilde Özet: Manisa, the city of Ottoman princes, was one of the most important political and cultural centers of the Ottoman Empire. Many civil and religious buildings were built on the orders of sultans. Most of these buildings have survived to our day. Among these structures libraries and educational institutions such as madrasas are the most important buildings of the Ottoman period in Manisa. The collection of manuscripts which are held by Manisa Manuscript Library were bestowed to these foundations by sultans and their mothers. In this article, we will explain the history of the manuscripts before they found their way to “Manisa Manuscript Library” and we will give samples from three Mushaf-ı Şerif Manuscripts Bindings. Their inventor numbers are MHK587, MHK6788, MHK5510.

PDF Formatında İndir

Download PDF