image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 57
Makale Başlık: 4. Matematik Başarısında Matematik Kaygısı, Benlik Saygısı, Akademik Öz-Yeterlik İnancı, Cinsiyet ve Otomatik Düşüncelerin Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 12.09.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Matematik; içerik, ders saati ve zorluk düzeyi bakımından öğrencilerin akademik performanslarıyla en çok ilişkilendirilen derslerin başında gelir. Araştırmacılar, matematik başarısını incelerken, psikolojik değişkenleri çoğunlukla ihmal edebilmektedir. Bu çalışma ile lise bir ve ikinci sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ile benlik saygıları, akademik öz-yeterlik inançları, cinsiyetleri, otomatik düşünceleri ve matematik kaygıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Veriler Trabzon ilindeki on farklı okulda öğrenim gören 984 öğrenci üzerinden toplanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara göre; akademik öz-yeterlik inançları, TEOG puanı, matematik kaygısı ve cinsiyet değişkenleri matematik başarısının açıklanmasına özgün katkılar sağlamaktadır. Otomatik düşünceler ile benlik saygısı değişkenlerinin matematik başarısını açıklamadaki katkıları anlamlı bulunmamıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF