image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 57
Makale Başlık: 13. Yapısal Eşitlik Modeli ile Bütçeleme Sürecinde Etkinliği Sağlayan Faktörlerin Belirlenmesi ve Bir Uygulama
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 12.09.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışma kamu kesimi bütçeleme sürecinde etkinliği sağlayan faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, Kütahya’da Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyan 500 öğrenciden oluşan örnekleme anket uygulanmış ve toplamda 468 anket üzerinden analiz yapılmıştır. Daha sonra istatistik programı SPSS AMOS 22 kullanılarak analizler gerçekleştirilmiş ve yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Bütçeleme sürecinde etkinliği sağlayan faktörlerin incelendiği yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre; bütçelemede etkinlik sürecinde, şeffaflık uygulamalarının pozitif, katılımcılık uygulamalarının ise negatif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, bütçeleme sürecinde şeffaflık ve katılımcılık uygulamaları ile bütçelemede etkinlik arasındaki ilişkide hesap verebilirlik uygulamalarının aracılık rolü yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, şeffaflık ve katılımcılık uygulamalarının hesap verebilirlik uygulamaları üzerinde pozitif ve anlamlı, hesap verebilirlik uygulamalarının ise bütçelemede etkinlik üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bütçeleme sürecinde şeffaflık ve katılımcılık uygulamaları ile bütçelemede etkinlik arasındaki ilişkide hesap verebilirlik uygulamalarının aracılık rolünün olmadığı tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF