image.jpg

Derginin Adı: Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2015/6
Sayı: 11
Makale Başlık: İNSAN VE ÇEVRE ÜNİTESİNE YÖNELİK BİR ÇEVRE BİLGİSİ TESTİ (ÇBT) GELİŞTİRME VE GEÇERLİK-GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 20.09.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada, ders dışı Doğa Eğitimi Etkinlikleri (DEE) ile işlenen İnsan ve Çevre ünitesinin bilişsel kazanımlarına yönelik yeni bir başarı testi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İzmir ili Tire ilçesinde ortaokul 8. sınıfta öğrenim görmekte olan ve bir önceki sene söz konusu üniteyi işlemiş 310 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için tarafımızdan geliştirilen Çevresel Bilgi Testi (ÇBT) kullanılmıştır. Çevre Bilgisi Testi’nin (ÇBT) yapı geçerliliğini göstermek için Klasik Test Kuramı yardımıyla madde ve test analizleri yapılmıştır. Klasik Test Kuramı kullanarak soruların güçlük ve ayırt edicilik indekslerini hesaplamak için Excel 2013 programı kullanılmıştır. Çevre Bilgisi Testi’ninÇBT) güvenilirliğinin ortaya konulması için KR-20 (=0,78) ve KR-21 (=0,73) güvenilirlik katsayılarına bakılmıştır. Yapılan tüm bu analizler sonucunda geliştirilen Çevre Bilgisi Testi’nin (ÇBT) 20 soru ile 7. sınıf öğrencileri için kullanılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF