image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 58
Makale Başlık: Araştırma ve Geliştirme Harcamalarının Patent Başvuru Sayıları Üzerindeki Etkisi: Seçili OECD Ülkeleri Üzerine Bir Uygulama
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.11.2018
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışmada seçili Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri için 1995 – 2013 yıllık verileri kullanılarak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamalarının patent başvuru sayıları üzerindeki etkisinin tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkinin varlığını ortaya koymak üzere Westerlund Panel Eşbütünleşme yaklaşımı ile uzun ve kısa dönemli katsayıları tahmin etmek amacıyla Ortalama Grup Tahmincisi (MGE) ve Havuzlanmış Ortalama Grup Tahmincisi (PMGE) yöntemleri kullanılmıştır. Eşbütünleşme testi değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin olduğunu göstermiştir. Uzun dönemde araştırma ve geliştirme harcamalarının patent başvuru sayıları üzerindeki etkisinin pozitif olduğu bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF