image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 58
Makale Başlık: Nasyonal Sosyalist Yazın Bağlamında Alman Köy / Memleket / Bölgesel Romanlarının Önemi ve Köylünün Konumu Üzerine: Der Traum Vom Reich
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.11.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Köy romanları tarihsel (historische), memleket (Heimat), bölgesel (Provinz) romanlar gibi çok tercih edilen yazınsal türlerin arasında yer alır. 13.yüzyıldan beri var olan köy romanı / yazını 18. yüzyıldan itibaren tarımsal yaşamla birlikle gelişmeye başlar. 19. ve 20.yüzyıllarda köy romanları en çok benimsenen roman türlerinin arasında yer alır. Nasyonal Sosyalist düşüncenin temelinde var olan ırkçılık söylemleri Alman Nasyonal Sosyalist yazınında ‘köy romanı’ ile daha da belirginleşir, ele alınan konular bu yönde seçilir. Nasyonal Sosyalist dönemde köylülere duyulan sempati, ‘Kan ve Toprak ideolojisinin’ (Blut und Boden Ideologie) geniş ölçülerde yaygınlaşmasına ve ‘Kan ve Toprak yazınının (Blut und Boden Literatur) ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Alman yazınında ‘tarihsel köy romanlarına’ yerini bırakan köy romanları, tarihsel romanın ön plana çıkması ile önemini yitirmeye başlar. Mirko Jelusich’in Nasyonal Sosyalist tarihsel roman örneği olan Der Traum vom Reich yapıtı aynı zamanda köy romanı izleri de taşımaktadır. Bu çalışmada, Der Traum vom Reich romanının içerdiği köy romanı izleri ve köylülerin olay örgüsüne yansıtılma şekilleri ‘ köy romanı’ ve ‘Nasyonal Sosyalist’ yazın çerçevesinde ele alınacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF