image.jpg

Derginin Adı: Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/11
Sayı: 3
Makale Başlık: MANİSA’DA MEDFUN MUTASAVVIF BİR ŞAİR: SEYYİD İBRAHİM HALİL EFENDİ VE DİVANI “KENZ-İ ŞUMÛS”
Makale Alternatif Dilde Başlık: A MYSTIC POET BURIED IN MANISA: SEYYID IBRAHIM HALIL EFENDI AND HIS DIVAN “KENZ-I ŞUMUS”
Makale Eklenme Tarihi: 3.01.2014
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışmada, 20. yüzyılda yaşamış ve hayatının son 11 yılını Manisa’da geçirmiş olan mutasavvıf şair, Seyyid İbrahim Halil Efendi’nin en önemli manzum eseri, “Kenz-i Şumûs” adlı divanı tanıtılacaktır. Genel manada iki bölümden oluşan çalışmanın ilk kısmında, öncelikle ulaşılabilen kaynaklardan özetle İbrahim Halil Efendi’nin hayatı ve şahsiyeti üzerinde durulacak, daha sonra ilmî, tasavvufî ve edebî kişiliği kısaca değerlendirilerek eserleri hakkında bilgi verilecektir. İkinci kısımda ise bugüne kadar üzerine herhangi bir bilimsel çalışma yapılmayan bu divanın şekil, muhteva, dil ve üslup özellikleri manzumelerden örnekler verilerek incelenecektir. Divanında, dinî-tasavvufî edebiyat geleneğine bağlı olarak manzumeler kaleme aldığını gördüğümüz İbrahim Halil Efendi, şiiri bir vasıta olarak kullanmış, böylelikle tasavvufî düşüncelerini çevresine yaymak ve kendisine bağlı olanlara öğüt vermek istemiştir.
Alternatif Dilde Özet: In this study, it will be introduced “Kenz-i Şumûs” the most important work of Seyyid İbrahim Halil Efendi who lived in the 20th century and spent his last 11 years in Manisa. In the first part of this study, the life and character of İ. Halil Efendi will be focused briefly, and then general information about his works will be given regarding his scientific, mystical and literary character. In the second part, his Divan which has not been discussed academically yet, will be examined from the aspects of form, content, and language and style giving examples from his poems. İbrahim Halil Efendi's Divan is an example of religious-mystical literary tradition, at this point he employed poetry as a means of spreading his thoughts and giving advice to his disciples.

PDF Formatında İndir

Download PDF