image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2004/5
Sayı: 2
Makale Başlık: BAZI TAKIM VE FERDİ SPORLARDA RÖLATİF KUVVET DEĞERLERİNİN ARAŞTIRILMAS
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 12.03.2011
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: This research has been made to determine relative muscle force of sportsmen who study in the university dealing with sports branches. 10 from basketballers, 10 from footballers, 11 from volleyballers, 10 from boxers, 11 from wrestlers,10 from judo fihters and 10 from weight lifters total 77 sportsman have participated this research , their forces of squad, calf, shake, bench press, biceps, right and left, grip strenght have been measured in maximum. Then the relative powers of sportmen has been found calculating with the formula, max. lifted weight /body weight. The comparison among relative force values in these team and individual sports has been made. In the comparisons made, as there are exeraceises pewliar to dumb bell branch, while weight lifters in force exercises; squat, calf, shake and bench press wrestlers in force exercises paw and biceps according to the characteristic of the branch are the most powerful the force values of boxers and judo fighters are close to wrestlers, the force values of basketballers, footballers and volleyballers are less.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırma, üniversitede okuyan ve değişik spor branşlarıyla uğraşan, erkek sporcuların rölatif kas kuvvetlerini tespit amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya basketbolcülerden 10, Futbolculardan 15, Voleybolculardan 11, Boksörlerden 10, Güreşçilerden 11, Judoculardan 10, ve haltercilerden 10 kişi olmak üzere toplam 77 sporcu katılmış bunların, Squat, Baldır, Silkme, Bench pres, Biceps, Sağ ve Sol Pençe kuvvetleri maksimal olarak ölçülmüştür. Daha sonra bu ölçüm değerleri, kaldırılan Maksimal. Ağırlık/Vücut ağırlığı formülü ile hesaplanarak sporcuların Rölatif kuvvetleri bulunmuştur. Bu takım ve bireysel sporlarda rölatif kuvvet değerlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalarda halter branşına özgü hareketler olması dolayısıyla Squat, Baldır, Sırt-bel, ve Bench Press, kuvvet hareketlerinde halterciler, pençe ve biceps kuvvet hareketlerinde güreşçiler en kuvvetli çıkarken, boksörlerin ve Judocuların kuvvet değerleri güreşçilere yakın, basketbolcülerin, futbolcuların ve voleybolcuların kuvvet değerleri diğerlerine göre daha az çıkmıştır

PDF Formatında İndir

Download PDF