image.jpg

Derginin Adı: Dergiabant
Cilt: 2018/2
Sayı: 12
Makale Başlık: CEMÂL EL-HALVETÎ’NİN (v. 899/1494) “ESRÂRU’L-VUDÛ” ADLI RİSALESİ BAĞLAMINDA FIKIH-TASAVVUF İLİŞKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: FIQH-MYSTICISM RELATIONSHIP IN THE CONTEXT OF JAMAL al-KHALWATI’S (d. 899/1494) "ASRAAR AL-WUDU"
Makale Eklenme Tarihi: 15.01.2019
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Bilindiği gibi fıkıh, insanın maddî-zâhirî yönünü, tasavvuf ise mânevî-bâtınî yönünü ele alan ilimdir. Bir kimsenin tasavvufa gönül vermeden önce ilk olarak Kur'ân'ı öğrenmesi, sünneti bilmesi ve fıkhı kavraması önemli bir husustur. O halde tasavvufta seyr ü sülük etmenin ve yüksek makâmlara çıkmanın yolu fıkıhtan geçmektedir. Çünkü fıkıh, İslam’ı bilmek, anlamak ve amel etmekse, tasavvuf onu yaşamak ve anlatmaktır. Bu minvalde fıkhî donanımını ikmal eden, Kur’ân ve sünnetin doğru anlaşılması için tefsir ve hadisle ilgili pek çok risaleler kaleme alan, daha sonra da fıkhın mânevî-bâtınî yönünü anlatmak için tasavvufa gönül veren ve Halvetîlik tarikatının Cemâliyye kolunun Amasya’da kurulmasına zemin hazırlayan kişi, şüphesiz Cemâl el-Halvetî (v. 899/1494)’dir. İşte bu araştırmamızda pek çok meziyete sahip Cemâl Halvetî’nin abdestle ilgili mânevî-bâtınî yönü, fıkıh ve tasavvufla ilgili düşünceleri “Esrâru’l-vudû” adlı eseri bağlamında ele alındı.
Alternatif Dilde Özet: As it is known, fiqh is the science that deals with the material aspect of Man, and Sufism is the spiritual aspect. It is important issue for someone to learn the Qur'an, to learn Sunnah and to know the fiqh before falling in love with mystic. In that case, the way of leeching and ascending to high authorities in the mysticism passes through fiqh. Because fiqh is to know Islam and to understand and to put into practice it, mysticism is to live and tell it. One of the people who live together fiqh and sûfism is Jemâl al-Khalwatî (d. 899/1494). In this research, the spiritual-mystery direction, fiqh and Sufism of Jamâl al-Khalwatî, which have many attributes, were discussed in the context of his work “Asraar al-Wudû”.

PDF Formatında İndir

Download PDF