image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2019/1
Sayı: 60
Makale Başlık: İçecek İmalatı Sektörünün Piyasa Yapısı ve Yoğunlaşma Düzeyi: Türkiye’nin İlk 1000 Sanayi Kuruluşu Üzerine Bir Uygulama
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.04.2019
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Yoğunlaşma, bir endüstrideki kaynak ve faaliyetler toplamının büyük çoğunluğunun bu toplama sahip olan veya kontrol eden birimlerin çok azı tarafından sahiplenilmesi veya yönetilmesidir. Endüstrideki yoğunlaşmayı ölçen endekslerin amacı da bu ekonomik büyüklüklerin, endüstrideki firmalar arasında nasıl dağıldığını ölçerek endüstride rekabetin ne düzeyde olduğunu belirleyip, endüstrinin yapısı hakkında bilgi vermektir. Gıda ve içecek maddeleri yaşamsal öneme sahiptir ve ertelenemez bir ihtiyaç olmaları nedeniyle de arzının devamlılığı zorunludur. Dolayısıyla içecek sektörü ülke ekonomileri için stratejik düzeyde önemli bir sektördür. Bu çalışmanın amacı, diğer sektörlerden yapısal olarak farklı olan ve insan sağlığı için önemli bir yere sahip olan içecek sektörünü piyasa yapısı ve yoğunlaşma düzeyi açısından incelemektir. Çalışmada, İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı ilk 1000 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan içecek sanayi kuruluşları ele alınmış olup, firmalara ait 2006-2016 dönemlerine ait yıllık net satış rakamları kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen k-firma Yoğunlaşma, Herfindahl-Hirschman, Entropi, Hall-Tideman ve Rosenbluth ve Kapsamlı Yoğunlaşma Endeksleri değerlerine göre, Türkiye içecek sektörünün oligopolistik bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF