image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2019/1
Sayı: 61
Makale Başlık: Finansal Yatırımlar Açısından Kriz Dönemlerinde Tobin Q Oranının Önemi: Borsa İstanbul Gıda Sektörü Üzerine Ekonometrik Bir Analiz
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.07.2019
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada Borsa İstanbul(BİST)’da gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Tobin Q oranlarının finansal yatırımlar açısından önemi karşılaştırmaları olarak incelenmiştir. Bu açıdan bu çalışma, bireysel ve kurumsal yatırımcıya doğru firmayı yakalayabilme ve yıllar itibariyle ortaya çıkan değişimleri karşılaştırmalı olarak izleyebilme fırsatı vermektedir. Bu kapsamda 2005-2016 yılları verileri kullanılmıştır. Verilerin analizi öncesinde verilerin kayıp değerleri, normal dağılımları ve ardından korelasyonel hareketleri test edilmiştir. Veriler normal dağılmadığı için parametrik olmayan Wilcoxon T Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde 2008 krizi ve devam eden 3 yıl boyunca Tobin Q oranları arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Diğer yıllar arasında anlamlı bir değişimin olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve finansal yatırımcılar açısından önem arz etmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF