image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2019/1
Sayı: 61
Makale Başlık: Gelişmekte Olan Ülkelerin Hisse Senedi Piyasaları ile Ham Petrol Arasındaki Getiri ve Volatilite Yayılımı
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.07.2019
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Sermayenin serbest dolaşımı ve gelişen teknolojiyle birlikte piyasalar arasındaki etkileşim günden güne artmaktadır. Artan etkileşim; işletmeleri, bireysel ve kurumsal yatırımcıları ve politika yapıcıları piyasaları analiz ederken ülke içinden kaynaklanan gelişmelerin yanında farklı piyasaları da göz önünde bulundurmaya yönlendirmektedir. Bu piyasalar içerisinde en önemlilerinden biri ise; petrol piyasasıdır. Petrol piyasası; enflasyon, faiz ve işsizlik gibi makroekonomik göstergeler ile işletmelerin üretim maliyetleri, satış gelirleri ve nakit akışları üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi endeksleri ile petrol piyasası arasındaki getiri ve volatilite ilişkisinin ortaya koyulmasıdır. Bu amaçla Moon ve Yu (2010) tarafından ortaya koyulan yaklaşımla 2012-2018 dönemi WTI ham petrol fiyatı ve MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda petrol piyasasından gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarına doğru getiri yayılımı, tam tersi bir yönde ise; volatilite yayılımı belirlenmiştir. Elde edilen bulguların yatırımcıların, politika yapıcıların ve araştırmacıların ilgili döneme ilişkin karar süreçlerine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF