image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2013/5
Sayı: 3
Makale Başlık: Okul Yönetici ve Öğretmenlerinin Damgalama (Stigma) Eğilimleri ile Örgüt Kültürü Arasındaki İlişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: Relationship between Stigma Tendencies of School Administrators’ and Teachers’ and Organizational Culture
Makale Eklenme Tarihi: 2.02.2014
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Yöneticilerin ve öğretmenlerin damgalama eğilimleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişkinin belirlenmesini amaçlayan bu araştırma nicel araştırma desenindedir. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada psikolojik damgalama eğilimi ve örgüt kültürü ile ilgili yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşleri taranmıştır. Araştırmanın örneklemini Zonguldak İl’inde resmi okullarda (İlköğretim ve Lise) görev yapan 655 öğretmen ve 125 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak damgalama ölçeği ve okul kültürü ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma; bağımsız örneklemler t-testi, ilişkili örneklemler için t-testi ve Pearson Çarpımı Korelasyon Katsayısı çözümlemesi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; damgalama eğilimine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri incelendiğinde; her iki grubun da psikolojik sağlık ve önyargı alt boyutlarında damgalama eğiliminin yüksek olduğu; ilköğretim okullarının örgüt kültürü, meslek lisesi ve genel liselere göre nispeten daha güçlü iken, meslek lisesinde görev yapan öğretmenlerin damgalama eğilimlerinin ilköğretim ve genel lisede görev yapan öğretmenlere oranla ve genel lisede görev yapan yöneticilerin damgalama eğilimlerinin ilköğretim ve meslek lisesinde görev yapan yöneticilere oranla daha güçlü olduğu söylenebilir. Sonuç olarak; damgalama eğiliminin okul kültürünü olumsuz etkileyen etmenlerden biri olduğu görülmektedir. Görev yapan öğretmenlerin ve yöneticilerin damgalama eğilimi azaldıkça, okul kültürü güçlenmektedir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of the study is to determine relationship between stigma tendencies of school administrators’ and teachers’ and organizational culture by using quantitative research methods. Relational survey model is used in research. Administrators’ and teachers’ opinions on stigma tendencies and organizational culture were reviewed. Research sample is consisted of 655 teachers and 125 administrators who have been working in public schools (elementary and high) in Zonguldak. Stigma Scale and School Culture Scale was used for data collection. Mean, standard deviation, independent samples t-test, paired samples t-test, Peason correlation coefficient techniques was used by analyzing of collected data. According to research results, administrators’ and teachers’ stigma tendencies was high in psychological health and prejudice sub-scales and so primary schools’ organizational culture was relatively stronger than both of vocational high schools and academic high schools; stigma tendencies of teachers who have been working in vocational high schools was higher than teachers who have been working in primary school and academic high school; stigma tendencies of academic high school administrators’ was higher than primary school administrators and vocational high school administrators. Finally, we can say that, stigma tendency is one of the factors affecting school culture negatively. If administrators’ and teachers’ stigma tendencies are decreased, school culture will strengthen.

PDF Formatında İndir

Download PDF