image.jpg

Derginin Adı: Kalem Uluslarasi Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 2
Makale Başlık: İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Olasılık Bilgisini Oluşturma ve Pekiştirme Süreci
Makale Alternatif Dilde Başlık: Constructing and Consolidating Process of the Second Level Students of Primary Schools for their Knowledge of Probability
Makale Eklenme Tarihi: 2.02.2014
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: İlköğretim öğrencilerinin, öğrenmekte zorlandıkları kavramların başında, olasılık ile ilgili olanlar gelmektedir. Bu yönüyle olasılık öğretimi, araştırma ihtiyacı duyulan bir alan olagelmiştir. Bu çalışmada, uygun bir öğrenme ortamında, ilköğre-tim ikinci kademe öğrencilerinin, Olasılık Öğrenme Alanı ile ilgili; deneysel olasılık, teorik olasılık, bağımlı ve bağımsız olaylar kavramlarını, oluşturma ve pekiştirme süreçleri incelenmiştir. Çalışma, başarı düzeyi yüksek iki öğrenci ile grup çalışması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Öğretimde öğrencilerin ön bilgilerini ve deneyimlerini kullanabilmelerine imkân veren, sıralı dört etkinlik/problem tasarlanmış ve kulla-nılmıştır. Çalışma, bir örnek olay incelemesidir. Öğretimde bilişsel süreçlerin ince-lenmesi ve soyutlamanın açıklanması “TKO+P” (Tanıma, Kullanma, Oluştur-ma+Pekiştirme) modeli esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin daha önce oluşturdukları bilgiyi, sonrakilerde kullandıkları, olasılıkla ilgili hedefle-nen bilgiyi belirli düzeyde doğru olarak oluşturdukları ve pekiştirdikleri gözlenmiştir. Ayrıca çalışma, gerçek etkinliklerin ve etkinlik tabanlı öğretimin, bilginin yapılandı-rılmasına olan katkısını ortaya koymuştur.
Alternatif Dilde Özet: Subjects with regards to probability are leading concepts that primary school students have difficulty to learn. In this regard, teaching the probability subjects become a field that needed to be searched. In this study, constructing and consolidating process of the Primary School Second Level for the concepts related to learning field of pro-bability such as experimental probability, theoretical probability, con-cepts of dependent and independent events in an appropriate teaching environment have been analyzed. The group study has been carried out together with two students who had high level achievement scores. In the teaching period, four sequential activities / problems that allow students to use their prior knowledge and experiences have been de-signed and used. The study was a case study analyze. Analyzing cog-nitive processes and explaining abstraction in teaching was realized by using “TKO+P” model (Recognizing, Building-with, Construc-ting+Consolidation) as a basis. In the study, it has been observed that students using their prior knowledge for the later ones could, construct and consolidate the targated knowledge in regard to the subject proba-bility appropriately in a certain level. Besides, this study set forth the contribution of authentic activities and activity based teaching to the construction of the knowledge.

PDF Formatında İndir

Download PDF