image.jpg

Derginin Adı: Asya Öğretim Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 1
Makale Başlık: SINIF ÖĞRETMENLERİNE YÖNELİK ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİ BELİRLEME BİLGİ TESTİ’NİN GELİŞTİRLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 10.02.2014
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Öğretmenler, öğrencilerin birinci derecede eğitiminden sorumlu olan kişilerin başında gelir. Öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri ve kişilik özellikleri öğrencilerinin akademik, bilişsel ve duyuşsal gelişimini etkilemektedir. Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesi konusunda bilgi düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılabilecek bir bilgi testi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde betimsel desende tasarlanmıştır. Araştırma evreni, 2010-2011 kesitinde Tekirdağ İl genelinde genel eğitim okullarında görev yapan 2160 sınıf öğretmeninden meydana gelmektedir (Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü İstatistikleri, 2011). Araştırmada ön uygulama kapsamında sekiz farklı okulda çalışan 54 öğretmene; asıl uygulamada ise 59 farklı okulda çalışan toplam 417 öğretmene ulaşılmıştır. Uygulama öncesi geliştirilen taslak form 4 uzmanın görüşüne sunulmuş, böylece kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Veriler, 32 sorudan oluşan beş seçenekli bir test aracılığı ile toplanmıştır. Testin geçerlilik analizleri yapılırken madde güçlüğü, madde ayırt ediciliği ve çeldiricilerin dağılımı incelenmiştir. Güvenilirlik için Kuder – Richard 20 formülü hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda 19 maddeden oluşan, güvenilirlik katsayısı .79 olan bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Üstün Yetenekli Çocukları Tanıma Bilgi Testi geliştirilmesine ilişkin bulgular incelendiğinde, aritmetik ortalama X= 10.23 ve çarpıklık katsayısının -.41 olmasından dolayı dağılımın çok az sola çarpık; basıklık katsayısının -.87 olmasından dolayı dağılımın kısmen basık olduğu ifade edilebilir. Bu durumda test başarısının orta düzeyde ve testin orta güçlükte olduğu söylenebilir. Testin standart sapması 4.30 olarak tespit edilmiştir. On dokuz sorudan oluşan ve 394 kişiye uygulanan, X= 10.23 sahip bir testte bu değerin büyük olduğu söylenemez. Araştırmada, deneklerin başarı ortalamasının %53.84 olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, öğretmenlerin konuya ilişkin hazır bulunuşluklarının yeterli olmadığına işaret etmektedir. Bu sonuca göre üstün yetenekli bireylerin özellikleri, zeka kuramları ve öğretmenlerin kullanabileceği değerlendirme araçları konularında hizmet içi eğitimler verilmesi gerektiği söylenebilir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF