image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2020/1
Sayı: 63
Makale Başlık: Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının Critic-Promethee Bütünleşik Karar Verme Yöntemi ile Finansal Performans Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2020
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İşletmelerin kurulması ve büyümesi için sermaye önemli faktördür. İşletmelerin rekabet ortamında başarılı olarak faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları sermayeyi elde edebilmeleri gerekir. Kaynak yetersizliği çeken ama büyümek isteyen işletmeler için Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları (GSYO) alternatif bir sermaye piyasası kurumları olarak faaliyet göstermektedir. Bu nedenle GSYO’ların performanslarının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, hisse senetleri halen Borsa İstanbul’da işlem gören ve KAP (Kamu Aydınlatma Platformu) platformunda finansal verisi, 2012-2016 dönemi için tam olan 7 adet GSYO firması analize dahil edilmiştir. GSYO’ların finansal performansları için seçili finansal oranlar yardımıyla çok kriterli karar verme yöntemlerinden PROMETHEE kullanılmıştır. Finansal oranların önem düzeylerini belirlemede, CRITIC ağırlıklandırma yöntemi kullanılmıştır. Yöntemlerin her ikisi de uzman görüşü veya karar verici tercihlerine ihtiyaç duymayan nesnel yöntemlerdir. Kriterlerin, genel olarak yakın ağırlık değerleri aldığı gözlenmiştir. Bununla beraber, Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar/Pasif Oranı ile Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar/Pasif Oranı en yüksek ağırlıklara sahip olmuşlardır. Tüm dönemlerdeki başarı ortalamaları dikkate alındığında GOZDE en başarılı firma olurken, VERTU en düşük performansı göstermiştir. Bu çalışmada finansal performans analizinde CRITIC tabanlı PROMETHEE yöntemi ile nesnel tabanlı bir çerçeve ortaya konulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF