image.jpg

Derginin Adı: dumlupınar üniversitesi sosyal bilimler derggisi
Cilt: 2020/1
Sayı: 63
Makale Başlık: Algılanan Örgütsel Politikanın Örgütsel Sessizlik Üzerindeki Etkisinde Pozitif Psikolojik Sermayenin Aracı Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.01.2020
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada, algılanan örgütsel politikanın örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin ve alt boyutlarının aracı rolü araştırılmıştır. Bu kapsamda Afyonkarahisar’da kolayda örnekleme yöntemi ile 660 kamu ve özel sektör çalışanına anket uygulanmıştır. Çalışmada yapısal eşitlik modeli kullanılarak AMOS 25 ve SPSS 25 programları ile pozitif psikolojik sermaye ve alt boyutlarının aracılık modeli test edilmiştir. Araştırma sonucunda algılanan örgütsel politikanın örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin kısmi aracılık rolü tespit edilmiştir. Pozitif psikolojik sermayenin alt boyutlarının algılanan örgütsel politikanın olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik aracı etkileri kapsamında iyimserlik ve dayanıklılık alt boyutlarının örgütsel sessizlik üzerinde kısmi aracı rolü tespit edilmiştir. Böylelikle çalışanların sahip oldukları pozitif psikolojik sermayenin, örgüte olumsuz etkileri olan algılanan örgütsel politikanın örgütsel sessizlik üzerindeki olumsuz etkilerini kısmen azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF