image.jpg

Derginin Adı: Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 2
Makale Başlık: ORTA DERECELİ BİR OSMANLI MEMURUNUN MAL VARLIĞI: EDİRNE BOSTANCIBAŞISI HACI VELİYÜDDÎN B. HABİB’İN TEREKESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.11.2020
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Öz: Osmanlı tarihi kaynakları içinde Ģer‟iyye sicilleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu siciller içerisinde bulunan veya bazen müstakil olarak da rastlanılan tereke defterleri Osmanlı sosyal ve iktisadi tarihi araĢtırmalarında bize çok önemli veriler sunmaktadır. Bu defterlerin incelenmesi ile tereke kaydının yapıldığı döneme dair durağan da olsa bazı bilgilerin elde edilmesi mümkündür. Ölen kiĢilerin mirasçılarına bıraktıkları menkul veya gayr-i menkulleri içeren tereke kayıtları ile ailenin ekonomik durumu, eĢ ve çocuk sayıları, geçim kaynakları, mutfak ve yemek kültürü, beslenme alıĢkanlıkları, giyim kuĢam kültürü, mesken durumu, eğitim ve kültür durumu ile ilgili birçok veriye sahip olunabilmektedir. Bu çalıĢmada, Edirne BostancıbaĢılarından El hac Veliyüddîn b. Habib‟e ait verileri içeren 1768 tarihli Rodosçuk Ģer‟iyye sicillerine kaydedilmiĢ tereke kaydı incelenerek elde edilen bilgiler ölçüsünde bazı değerlendirmeler yapılmıĢtır. Adı geçen kiĢinin terekesi incelenirken giyim ve kuĢamı, mutfak eĢyaları, ısınma ve aydınlanma eĢyaları, ev döĢemeleri ve yatak takımları, atları ve silah takımları, mücevherat ve takıları, diğer muhtelif ev eĢyaları ve Husunlu karyesinde bulunan çiftliğindeki tüm eĢya ve emlâkı ayrı ayrı bölümler halinde değerlendirilmiĢtir. Ayrıca, mezkûr bostancıbaĢının tereke defterindeki eĢyalar kategorize edilerek tablolarda sunulmuĢtur. Osmanlı Devletinde oldukça önemli bir mevkiden emekli olan El hac Veliyüddîn b. Habib‟in terekesinden hareketle XVIII. yüzyılın ikinci yarısındaki Osmanlı maddi kültür öğeleri tespit edilerek değerlendirilmiĢtir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF