image.jpg

Derginin Adı: Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 4
Makale Başlık: UNE LECTURE PSYCHANALYTIQUE DE LA PLEURANTE DES RUES DE PRAGUE: LA VOIE QUI MENE SYLVIE GERMAIN DE LA SOUFFRANCE A LA CATHARSIS
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.11.2020
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Öz: II. Dünya Savaş sonras kuşağnda yer alan ve günümüz çağdaş yazarlarndan biri olan Sylvie Germain, birçok yaptnda toplumlar derinden etkileyen olaylar kötülük kavram doğrultusunda ele almştr. Birbirinin devam şeklinde ve ayn konular etrafnda gelişen yaptlar ortak bellek olgusunu yanstmaktadr. Felsefe alannda doktora diplomasna sahip olan yazar, olaylar tarihsel bağlamda dini, felsefi ve edebi boyutta derinlemesine irdelemektedir. Yazarn edebi evrenini yüzyllardr insana gözyaş akttran ve derin aclar yaşatan kötülük kavram oluşturmaktadr. Savaş, cinayet, katliam, tecavüz, ensest, ad ne olursa olsun, kötülük sonras yaşanan ykmlar ve aclar yalnzca içinde bulunulan dönemi ve bireyleri etkilememiş, ayn zamanda gelecek kuşaklara da genetik yoluyla aktarlmştr. Psikanalizin öncüsü olarak bilinen Freud, ayn zamanda bilinçalt kavramn da ortaya koyan ilk bilim adamdr. Bu buluşuyla, birçok ruhsal hastalğn temelini, bastrlmş duygularn gün yüzüne çkmasyla açklamştr. Ruhsal bir hastalk olarak ortaya çkan psikoz, dşa aktarlamamş duygu ve düşüncelerin farazi görüntüler (halüsinasyonlar) oluşturmasyla kendini göstermektedir. Bu hastalk bireyin iç dünyasnda yaşadğ çatşmalar gerçek yaşama aktarmasyla oluşan kopukluğu ifade etmektedir. Sylvie Germain'in Prag sokaklarnda ağlayan kadn, adl öyküsü, bir kadn anlatcnn, bilinç ve bilinçalt savaşnn ortaya koyduğu farazi bir görüntü altnda insanlğn yaşadğ tüm aclar dile getirmektedir. Edebi metinlerin insanlğn yaşanmşlklarna tanklk eden belgeler olduğu unutulmamaldr. Bu çalşma, ruhsal skntlardan arnma yollarndan biri olarak "yazma" eyleminin önemini ortaya koymaktadr.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF