image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama
Cilt: 2017/7
Sayı: 2
Makale Başlık: MOBİL-YOĞUN-PODCAST DİNLEMENİN İNGİLİZCE ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİNLEME, KONUŞMA VE ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Yabancı dil eğitiminin nispeten göz ardı edilen beceri alanı olarak değerlendirilen dinlemenin, genel olarak dil becerilerinin geliştirilmesinde kritik bir rolü bulunmaktadır. Bu çalışmada, dinleme becerilerinin geliştirilmesinde mobil teknolojilerin kullanımını içeren ve tablet bilgisayarlarda podcastler aracılığıyla yürütülen iki yıllık bir projenin (TÜBİTAK no 113K727) bir parçası olan mobil-yoğun dinleme süreçlerinin etkilerine odaklanılmaktadır. Bu amaçla, karma olarak yürütülen bu çalışmada gömülü desen kullanılmış ve veriler nitel ve nicel olarak toplanmıştır. Öncelikle, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desenin kullanıldığı ve yansız olarak atanan 58 (deney=29; kontrol=29) katılımcının yer aldığı yaklaşık 10 hafta süren deneysel işlem (mobil-yoğun-podcast-dinleme süreci) gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte deney grubu katılımcıları sunuş yoluyla verilen dinleme ve sesletim dersine ek olarak 26 saat süren bir yoğun dinleme etkinliğine katılırken kontrol grubu katılımcıları ders kapsamının dışında herhangi bir dinleme etkinliğine katılmamışlardır. Dikkat, tekrar ve dinleme yardımı sağlaması ve öğretici kontrollü olması ve mobil bir uygulama ile tablet bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi mobil-yoğun-podcast-dinleme sürecinin öne çıkan özellikleridir. Deneysel işlemin ardından, nicel bulguları desteklemek ve daha iyi anlamak üzere nitel veriler görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bulgulara göre, süreçte gerçekleştirilen dinleme etkinlikleri kapsamında deney grubunda bulunmanın dinleme-anlama, konuşma ve eleştirel düşünme becerileri ile eleştirel düşünme eğilimlerini artırmada anlamlı bir fark meydana getirmediği ortaya çıkmaktadır. Nitel analiz sonuçları ise dikkat ve motivasyona yönelik faktörlerin mobil-yoğun-dinleme etkinliklerindeki önemini ön plana çıkartmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF