image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama
Cilt: 2018/8
Sayı: 1
Makale Başlık: FONKSİYONLAR KONUSUNUN ARCS MODELİ TEMELİNDE GELİŞTİRİLEN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP İLE ÖĞRETİMİ: EYLEM ARAŞTIRMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Teknolojinin hayatımızın her alanını etkilemesi sonucu, uzun yıllardan beri bilgiye temel erişim araçlarından birisi olan kitaplarda da değişimler gözlenmiştir. Kitapların farklı işlevlerle yeniden düzenlenmesi, onları basılı kitaplardan ayıran bir isimlendirmeyi gerekli kılmıştır. Bu kitaplar etkileşimli e-kitap, etkileşimli e-kitap, resimli kitap, zenginleştirilmiş kitap gibi farklı isimlendirmelerle literatürde yerini almıştır. Bu kitapların öğrenme sürecinde kullanımına ilişkin çalışmaların bize sunduğu bulgular doğrultusunda, bu materyallerin süreci olumlu yönde desteklediği görülmüştür. Peki, nasıl bir etkileşimli e-kitap öğrenme sürecini destekleyebilir? Bu çalışmada bu temel soruya odaklanılmış ve bu odak doğrultusunda diğer süreçler planlanmıştır. Çalışmada matematik dersi için bir taslak etkileşimli e-kitap geliştirilmiştir. Ve bu kitabın geliştirilme sürecinde motivasyonel stratejiler kullanılmıştır. Motivasyonel stratejiler için Keller tarafından ortaya konulan ARCS motivasyon modeli referans alınmıştır. Literatürde sunulan etkileşimli e-kitapların temelinde herhangi bir kuramsal temel belirtilmediği dikkat çekmiştir. Bu nedenle, motivasyonel stratejiler içeren bir etkileşimli e-kitap tasarım sürecinin raporlanması önemli görülmektedir. Çalışma süreci eylem araştırması temelinde planlanmıştır. Eylem araştırması için belirlenen problem çerçevesinde, taslak olarak geliştirilen etkileşimli e-kitabı öğrenciler yaklaşık iki hafta kullanmışlardır. Bu sürecin sonunda, öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerle tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Tema ve alt temaların incelenmesi ve literatürdeki diğer çalışmalarla birlikte değerlendirmesinin sonucu olarak; ARCS motivasyon modeline dayalı olarak geliştirilen etkileşimli e-kitabın, öğrencilerin öğrenme sürecinde kullanımının öğrenciler tarafından destekleyici bulunduğu görülmüştür. Dolayısıyla herhangi bir kuram çerçevesinde materyal tasarım kılavuzu oluşturması açısından çalışmanı önemli olduğu düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF