image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama
Cilt: 2019/9
Sayı: 1
Makale Başlık: BT ÖĞRETMENLERİNİN ÇEVRİMİÇİ FORUMLARDA TARTIŞTIKLARI KONULARIN KARŞILAŞTIRILMASI: TÜRKİYE-İNGİLTERE ÖRNEĞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 29.01.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı; Türkiye ve İngiltere’deki Bilişim Teknolojileri (BT) öğretmenlerinin çevrimiçi forumlarda tartıştıkları konuları incelemektir. Bu amaçla; Türkiye'deki BT öğretmenlerinin memurlar.net adlı çevrimiçi tartışma forumundaki paylaşımları ile İngiltere’deki TES (Times Education Supplement) adlı kuruluşun üyesi olan BT öğretmenlerinin kuruluş bünyesinde yer alan çevrimiçi tartışma ortamındaki paylaşımları incelenmiştir. Araştırma kapsamında iki tartışma forumunda 2005-2018 yılları arasında paylaşılan toplam 12107 konu başlığı içerik çözümlemesi ile incelenmiş, elde edilen sonuçlar betimsel istatistikî yöntemler kullanılarak sunulmuştur. Yapılan içerik çözümlemesi sonucunda, çevrimiçi tartışma forumlarında BT öğretmenlerinin; alanları ile ilgili politik düzenlemeler, konu alanı-meslek bilgisi, becerisi ve davranışları; yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri; BT öğretmenlerinin profesyonellik algıları; mesleki gelişimleri ve öğrencilerin gelişimleri konularında tartıştıkları belirlenmiştir. İki ülke arasında özellikle politik düzenlemeler ile mesleki gelişim ve profesyonellik algısı boyutlarındaki tartışmaların yoğunluklarındaki farklılaşmalar dikkati çekmektedir. Örneğin; profesyonellik algısı ile ilgili olarak Türkiye’de en fazla benlik algısı ile görev ve sorumluluklar tartışılırken, İngiltere’de mesleki yeterlilikler ve alana bakış açıları tartışılmaktadır. Araştırma sonuçları her iki ülkedeki politik kararların ve kararların alınış ve uygulanış biçimlerinin, BT öğretmenlerinin hem mesleki gelişim süreçlerini hem de profesyonellik algılarını oldukça fazla etkilediğini ortaya koymaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF