image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2010/31
Sayı: 31
Makale Başlık: FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ SIRASINDAKİ ÖĞRETMEN ROLLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2014
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Bu çalışmada, öğretmen adaylarının staj dönemlerinde nasıl bir öğretmen rolü üstlendikleri ve bu rol üzerinde aldıkları eğitimin yansımalarının nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı son sınıf öğrencilerinden 13 öğretmen adayının öğretmenlik uygulaması dersi sırasında ikişer ders saati boyunca sergiledikleri öğretimleri videoya kaydedilerek gözlemlenmiştir. İki farklı ilköğretim okuluna giden bu 13 öğretmen adayının birinci öğretimleri için araştırmacı tarafından hiçbir yönlendirme yapılmamıştır. Bir ay sonra araştırmacı ikinci öğretimler için öğretmen adaylarından yapılandırmacı yaklaşımı dikkate alarak öğretimlerini hazırlamalarını istemiştir. Böylece sergiledikleri öğretimlerde öğretmen adaylarının tercihleri ve öncelikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının nasıl bir öğretmenlik rolünü benimsediklerini ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Ayrıca lisans boyunca aldıkları eğitimin özellikle ders yöntem ve teknikleri açısından öğretmen adayları tarafından yansıtılıp yansıtılmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının yeni yöntem ve teknikleri her durumda kullandıkları ancak yapılandırmacı yaklaşımı kullanmaları konusunda uyarılmadıklarında ya da zorunlu bırakılmadıklarında daha çok geleneksel yöntemleri kullandıkları görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF