image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2008/27
Sayı: 27
Makale Başlık: SÖYLEM ANALİZİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2014
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: Söylem analiz konuşma ve metinler aracılığıyla oluşan anlam ürünleri ile ilgilenen geniş kapsamlı sosyal ve kültürel araştırmalar içinde kullanılan bir araştırma yöntemidir. Bu çalışmada söylem analizinin nitel araştırmalarda nasıl kullanıldığı ve söylem analizinin temel ilkeleri üzerinde durulmuştur. Söylem analizinin teoriksel arka planında sosyal bilimlerdeki sosyoloji, psikoloji, dilbilim, medya, siyasal bilimler gibi pek çok farklı alan yer almaktadır. Bu alanların her biri söylem analizini kendi bakış açılarına ve bilimsel yöntemlerine dayalı olarak kullanır ve söylem analizine ilişkin kendi kurallarını oluşturur. Bu nedenle söylem analizini tek bir başlık altında formülleştirmek ve standardizasyonunu yapmak kolay değildir. Söylem analizine ilişkin yaklaşımların çeşitliliğe rağmen, hepsinin dayandığı ortak kurallar bulunmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Discourse analysis takes its place within a larger body of social and cultural research that is concerned with the production of meaning through talk and texts. In this study general principles of discourse analysis and how discourse analysis is used in qualitative research are mentioned. Theoretical background of discourse analysis based on different fields in social sciences such as sociology, politic, linguistic, media, psychology, etc... Each of them use discourse analysis according to their own perspective and scientific methodology. Besides this they create their rules related with discourse analysis. Hence, it is not easy to gather up formalization and standardization of discourse analysis in one context. Although approaches to discourse analysis vary, at the same time they share common rules.

PDF Formatında İndir

Download PDF