image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2007/25
Sayı: 25
Makale Başlık: EĞİTİMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI ÖZ-YETERLİLİKLERİ ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMALARI*
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin eğitimde bilgi teknolojileri kullanımı özyeterliliklerini ölçmeye yönelik ölçek geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda veriler, İstanbul’da 11 farklı özel eğitim kurumunda görev yapan 97 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Ölçeğin geçerlilik çalışmaları kapsamında, faktör analizi, alt ölçekler arasında ilişki analizi ve madde ayırt edicilik çözümlemeleri yapılmıştır. Güvenilirlik çalışmaları kapsamında ise ölçeğin ve alt ölçeklerin iç tutarlılık katsayıları (Cronbach ) hesaplanmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları sonucunda, 34 maddeden ve 4 alt ölçekten oluşan bir eğitimde bilgi teknolojileri kullanımı öz-yeterlilikleri ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğe, öğretmenler üzerinde geliştirildiği için Eğitimde Bilgi Teknolojileri Kullanımı Öz-yeterlilikleri Öğretmen Değerlendirme Formu (EBTKÖ-ÖDF) adı verilmiştir. Ölçeğin alt boyutları da, temel beceriler öz-yeterliliği, teknoloji tabanlı eğitsel etkinlikler düzenleme öz-yeterliliği, hesap tablosuna dayalı sınıf yönetimi öz-yeterliliği, sistem bilgisi öz-yeterliliği olarak isimlendirilmiştir. EBTKÖ-ÖDF, özellikle sınıf öğretmenleri ile yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek bir eğitimde bilgi teknolojileri kullanımı öz yeterlilik ölçeğidir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF