image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2007/25
Sayı: 25
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ DERSİ “CANLININ İÇ YAPISINA YOLCULUK” ÜNİTESİNDE ÖRNEK OLAY YÖNTEMİNİN BAŞARIYA, HATIRLAMAYA VE BİLİŞÜSTÜ BECERİLERİN GELİŞİMİNE ETKİSİ*
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: İçerisinde yaşamdan örnek olaylar ve karşılaşılabilecek problemler barındıran “örnek olay yöntemi” etkin bir fen öğretimi için geliştirilen araçlardan biridir. Bu çalışma fen bilgisi dersi “Canlının İç Yapısına Yolculuk” ünitesinde örnek olay yöntemini kullanmanın başarıya, hatırlamaya ve bilişüstü becerilerin gelişimine etkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan deney ve kontrol grubu öğrencilerine uygulamaya başlamadan önce hazırlanan başarı testi öntest olarak ve bilişüstü beceri ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada deney grubunda yer alan öğrencilere ünite, örnek olay yöntemi kullanılarak kontrol grubunda bulunan öğrencilere ise geleneksel yöntemle yine araştırmacı tarafından işlenmiştir. Uygulamanın sonunda deney ve kontrol grubu öğrencilerine başarı testi sontest olarak ve bilişüstü beceri ölçeği tekrar verilmiştir. Örnek olayların hatırlamaya etkisinin olup olmadığını öğrenmek için ise deney ve kontrol gruplarına uygulama bitiminden 10 hafta sonra başarı testi sorularının yerleri değiştirilip hatırlama testi olarak tekrar uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 10.00 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda örnek olayların başarı, hatırlama ve bilişüstü becerilerin gelişiminde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF