image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2009/29
Sayı: 29
Makale Başlık: DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSLERİ PROJESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: TEACHERS’ AND STUDENTS’ OPINIONS ABOUT THE APPLICATION OF ‘DEMOCRACY EDUCATION AND SCHOOL COUNCILS PROJECT’
Makale Eklenme Tarihi: 27.02.2014
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Bu araştırma, demokratik ilke ve değerlerin okullarda yaşanılarak öğretilmesini ve öğrencilerde demokrasi kültürünün oluşturulmasını hedefleyen Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi (DEOMP)’nin uygulanmasına ve demokrasi eğitimine katkısına ilişkin öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma tasarımı ile gerçekleştirilen araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme protokolü veri toplama aracı olarak kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucu DEOMP’nin demokratik değerlerin ve yaşam tarzının tüm öğrencilere kazandırılması hedefini gerçekleştirmede yetersiz kaldığı, projenin etkisinin tüm öğrencilerden ziyade okul meclis başkanlarıyla sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Projeden hedeflenen demokratik tutum, davranış ve becerilerin öğrencilere kazandırılması konusunda istenilen başarının yakalanamamış olmasının sebepleri olarak (1) eğitim sistemi ve yönetimi, (2) idareci ve öğretmenler, (3) öğrenciler ve (4) Türk aile ve toplum yapısından kaynaklanan çeşitli sorunlar tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı tartışma ve öneriler yapılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study was to examine teachers’ and students’ opinions about the application of ‘Democracy Education and School Councils Project (DESCP)’ geared toward creating a democratic culture by promoting democratic principles and values at schools. Qualitative research methods were used in the study. A semi-structured interview protocol was employed to elicit participants’ responses to the research questions. The techniques and strategies of descriptive analysis were used to analyze research data. The study results have indicated that whereas DESCP does help a few selected students acquire some important democratic attitudes, values, behaviors and skills, it at large fails to accomplish its foremost aim of helping the majority of students gain democratic values and life style at school and beyond. It is found that the limited success of the project is attributable to various hindrances stemming from education system and administration, school principals and teachers, students and the structure of Turkish family and society. Discussions and suggestions are made on the basis of the research findings.

PDF Formatında İndir

Download PDF